2023-04-30
香港日式拉面店就够多,但想揾紧间用本地食材嘅日式拉面店就少之又少,乐面特色就系将本土食材结合日本地道煮法,创造出属于本土嘅特色拉面🍜当然要支持下本地姜啦!😌拉面总共有四款选择,包括真熬鸡白汤,花雕醉鸡汤,胡椒猪肚汤及新出嘅鲣鱼鸡白汤🌸真熬鸡白汤藜麦拉面 $98 +10%乐面面底选用左香港制造嘅永乐制面厂嘅藜麦拉面/+$20可转永乐伊面,纵然藜麦拉面拣咗软面质,佢都系偏向有嚼劲烟韧嘅面,我仲系觉得日本拉面会较配合汤底😳😣但用咗藜麦拉面感觉较健康,真熬鸡白汤底呈奶白色,鸡壳鸡脚熬足8小时鲜味好出,相对亦较重口味慢煮鸡肉/鸭肉/猪肉上碗系冻冰冰的😐,建议放喺汤里浸一下暖暖哋好食啲,肉质keep到嫩滑嘅但再煮软淋啲仲好,一碗能食晒3只肉系几特别溏心蛋系超级入味但佢浓味到我自己系有啲抗拒😐😅﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍📍乐面葵芳兴芳路223号新都会广场2楼270号舖
🌸真熬鸡白汤藜麦拉面 $98 +10%
溏心蛋系超级入味但佢浓味到我自己系有啲抗拒😐😅