2005-09-14 9 浏览
3-9-2005 2230大家食完西餐后,当然系甜品时间,佢地经过一轮“舌剑”后,决定去一品斋,去到时先知准备落闸放狗,只好转战木甜品屋。上次食过蓝莓木布甸后,今次食了朱古力味,我例牌叫唔该淋的,食友好奇怪问乜有得淋咩?我上次食都系咁叫啦。一来到,硬度系原装版本,食落去似点似好硬既雪糕,不过又几得意,如果个个都叫硬的,伙计真系多得你唔少。其间都chi佐隔离台一件榴梿,味道始终唔够我哥次食泛后厉害,在打紧食评之际,见到花花花的榴梿post,令我谂番起第1次食榴梿是在年半前在跑马地与屋企人食完火瞳翅后去满屋甜品的事,当时的食完的感觉一模一样,但经常岁月及openrice的洗礼后,已经接受左,正如廿岁前我也不喜欢及憎吃冬菇、姜及苦瓜,而家一样食,尤其系苦瓜,如果要我解释的话,只可以说世事总有可转机。
3-9-2005 2230