2021-11-20
(秋风起, 食腊味)呢句成日都听到,其实我每年都有个习惯就系点都会食蛇羹配腊味饭的💪,因每次食完个胃都会暖笠笠。今次为大家介绍呢间蛇王熙系铜锣湾波斯富街, 行完sogo觉得累,过来食都好方便。我地就一口气叫左以下食物:⚛ 花胶烩🪱蛇羹 ~ 材料包括蛇肉、花胶、冬菇、鸡肉、木耳、陈皮等等,口感丰富唔会过于浓稠,蛇羹上都有南乳薄脆和柠檬叶,呢个食法最传统的,因柠檬叶可以带起独特的香味,令成碗蛇羹更多层次感。⚛ 腊味糯米饭 ~ 腊肠油润感丰富,肥瘦有致,谦谦独享的腊味糯米饭够哂软糯,每粒都锁住腊味的油香。⚛ 烧鹅腿鸡腿饭 ~ 超邪恶但美味极了的一碗饭, 本来因为蛇羹而来,但见每枱食客都有点烧味饭,我亦忍唔住叫了我喜爱的烧鹅腿了,咬一口烧鹅腿,d鹅油香充满口腔,而鸡腿又够滑, 加上自葱油豉油 ,成碗饭比我ko哂。⚛ 拍青瓜🥒 ~ 食咁重口味的食物后,再食返几件拍青瓜豆可以解油腻感。呢到服务员亲切有礼,主动介绍食餐会抵d , 好 warm 呀!
我地就一口气叫左以下食物:
⚛ 拍青瓜🥒 ~ 食咁重口味的食物后,再食返几件拍青瓜豆
可以解油腻感。