2016-04-30 3449 浏览
友人请食饭,到了呢间蒸海鲜嘅店铺。第一次食蒸海鲜,所以对我来说很新颖😊7点松出达就即刻有位,因为book左枱。同埋可能早,未坐满人。一坐低,就有人拎住一碗饭同一块荷叶放进蒸气煲内。个饭就系要黎做粥底。荷叶系要来垫住啲海鲜黎蒸,话以免海鲜嘅沙跌落个粥底度。睇得出店铺嘅细心👍🏻友人负责出去拣海鲜,我就坐定定睇蒸气😁个煲系有两层,顶层系个蒸盘要黎蒸海鲜用嘅。底层系个粥底。今次系我有史以来唔使点任何调味料食海鲜!因为真系本身海鲜已好鲜甜,加上海水咸味已令d海鲜好好食!👍🏻圣子 - 鲜甜👍🏻象拔蚌仔 - 超鲜甜的👍🏻蝴蝶蚌👍🏻 - (可惜冇影相。。。食完先记得😅)咁多贝壳入面,我觉得系最好食。系超级鲜甜!一咬d鲜甜味同海水味嘅咸味都可以食得到。仲系好干净。无沙的!大扇贝 - 都ok鲜甜。但又未话会令我大叫好食大虾👍🏻 - 唔记得咗佢系叫做乜嘢名。但呢个虾真系不得之了!有一只大人手板咁长!仲要系劲多膏!未曾食过咁多膏嘅虾!肉又够实净同甜!唔记得系咩野蟹。。。本来有两大pat膏(像图中一样)。我地叫人帮我地斩开四件,但斩完出嚟之后,d膏完全唔见晒踪影😨😣。。。系一d都无哂。。早知夹起咗d膏先。。。我

圣子 - 鲜甜👍🏻
圣子
象拔蚌仔 - 超鲜甜的👍🏻
象拔蚌仔

大扇贝 - 都ok鲜甜。但又未话会令我大叫好食
大扇贝
大虾
唔记得系咩野蟹。。。本来有两大pat膏(像图中一样)。我地叫人帮我地斩开四件,但斩完出嚟之后,d膏完全唔见晒踪影😨😣。。。系一d都无哂。。早知夹起咗d膏先。。。我地有同店员讲,佢话计返我哋平小小。。考究唔到点解啲膏会消失左。不过下次再食的话,呢个蟹可以不用再食。可以试下其他海鲜。
鲍鱼 - 都不错。都够林。ok鲜甜。店员仲好细心,一早已经起咗旧肉。我哋只要用筷子笃下,就成旧好容易咁名出嚟👍🏻
鲍鱼
安格斯肥牛 👍🏻👍🏻👍🏻 食咗呢个牛一啖之后,真系忍唔住大叫好好味!比刚刚食落肚嘅海鲜,我觉得更加之好食!
安格斯肥牛
呢个鸡面都系必食之选!啲面索晒啲汁。鸡又够滑。虽然食到尾声其实已经饱,但食咗一啖后,忍唔住仍然会好想食,好快就爬晒啲面啦👍🏻👍🏻听说面系自家制嘅👍🏻👍🏻
尾声再加埋个粥。开头个样冇乜特别咁。但加左啲生菜丝同埋葱花后,就变到好靓咁。自行在加自己想要嘅调味料。我加左油炸鬼同埋榨菜丝👍🏻👍🏻非常之满足
2016-04-29
圣子