2021-06-17
今日马不停蹄,沙田走咗几转,终于工作完毕,黄昏左右入元朗揾家姐一齐食晚饭今日天气闷热要食番啲香口野开胃先得呢间小店名叫《罗东肉焿番》,位于元朗凤翔路,主打台湾美食,仲有每日限量嘅台式吐司店子算不大,但坐位舒适,共有十八个。未到七点,已经开始满座,一般来说需要齐人方可安排入座。墙上有些精致装饰布置,整体来讲环境算不错。餐厅有五款招牌套餐,我们选了三号套餐,包括有「鲁肉饭」配「综合丸汤」,同埋免费加送「古早冬瓜茶」,十分抵食!另外,当然要必食店名名菜「罗东肉焿」,呢款肉焿台湾处都见,不过香港好似比较少见。再配埋爽口嘅新竹米粉超正。肉焿内配有猪肉,笋丝、辣椒粉、秘制辣酱、炸蒜粒、芫茜及香油,香味扑鼻十分滋味。至于「一口盐酥鸡」在我来说,是台湾小食中嘅代表,当然吾少得嘅。一口大小一粒鸡,香脆可口。而我觉得最最最 ….. 估你唔到嘅,系另一款小吃「香芋海鲜饼」真系好好食。海鲜饼中加入了芋头肉,比例刚刚好不多又不太少。即叫即炸,新鲜热辣,绝对有惊喜推荐必试整体来说,食物选择多元化充满台湾特色而且价钱合理
今日天气闷热要食番啲香口野开胃先得
墙上有些精致装饰布置,整体来讲环境算不错。
套餐
罗东肉焿汤米粉
一口盐酥鸡
香芋海鲜饼
整体来说,食物选择多元化充满台湾特色而且价钱合理