2018-03-04
铜锣湾渣甸中心原来有一间好好食的川菜餐厅, 一出电梯已闻到川菜特有的麻辣香味, 闻到都流口水, 即然是食晚饭, 我们就叫了几个川菜, 当然唔少得川菜中最出名的水煮鱼啦! 原来这间餐厅的水煮鱼都有好几款,我们叫了个酸菜鲜椒水煮鱼, 上枱的水煮鱼是用个大盘装住的, 大到好似花盘, 好大份量, 大盘内面头浮住的全是青花椒, 胡椒粒, 切碎的鲜青椒等等, 夹杂住非常香浓的麻辣味, 用个勺捞一捞, 哇!汤里面浸住一旧旧鱼肉, 仲有薯粉, 牙菜, 好多材料在汤里面, 鱼肉好嫩滑, 又无骨, 啖啖肉, 少少辣又少少麻, 好惹味! D薯粉又滑又烟烟韧韧, 索晒鱼的鲜甜, 汤的麻辣, 薯粉超好食! 净系这一道水煮鱼都可以送一碗饭, 好味!之后仲有榄菜肉松炒四季豆, 呢道菜都是很送得饭的,四季豆炸过之后很干身, 绿色的四季豆, 红色的辣椒干, 仲有榄菜及肉碎, 净系颜色, 这碟已是很吸引, 四季豆好好食, 虽然炸过但一D都唔觉好油腻, 甜甜地的豆味加上四季豆很厚肉, 连埋肉碎一齐食, 好香口, 好惹味! 虽然有很多的红干椒, 但食落口一D都唔觉得辣,食完之后才觉辣味, 而且是越辣越想食, 非常开胃.仲有凉
仲有凉拌秋葵, 秋葵整得好爽口, 话明凉拌就咁系食落系涷涷地啦, 小小麻, 小小辣, 仲有镇江醋的独有香味,好味!
食完辣嘢, 我们仲order了蛋白杏仁茶来解辣, 蛋白杏仁茶都做得相当唔错, 唔太甜, 杏仁味香浓, 仲好多蛋白在里面, 超水准, 估唔到这间不但只川菜做得好食,连糖水都做得咁好! 赞!