麺屋武一系一间源于东京新桥以浓厚鸡汤拉面作招徕嘅拉面店,喺世界各地都有分店🤫店舖装修充满日式居酒屋风格,日式风味十足😝-🍴浓厚酱油拉面拉面🍜汤底以酱油同鸡汤混合而成,当中既鸡汤更以新鲜鸡只🐓熬煮13小时,再配上鸡骨、洋葱、蒜头、昆布等材料制成。再配上选用日本小麦制成嘅直面、日本直送鸡肉丸同以鸡腿肉制成嘅低温炆煮叉烧☺️拉面本身比较幼细,但入口食落嘅质感亦唔会太过软淋,入口嘅软硬度适中😊反而仍然带有少少爽口嘅口感😋同时亦都非常挂汤,所以入口食落有好重嘅鸡味😯而重点嘅酱油鸡汤方面,汤底入口有好重鲜甜嘅鸡味,虽然鸡汤配上左酱油,但鸡汤嘅鲜味不减反增🤗至于个鸡腿肉叉烧方面,叉烧入口口感非常嫩滑,而且带有阵阵嘅鸡味😚成个叉烧味道都同拉面本身非常匹配🥰至于个鸡肉丸方面,鸡肉丸嘅肉质偏向比较松散,有别于平时食到嘅猪肉丸质感,而味道方面亦都带有淡淡的鸡味😉而额外加配嘅溏心蛋入口就有好香嘅酱油味,而且咬开中间确实系非常溏心,真系超级加分😍-🍴盐味蔬菜清汤拉面蔬菜清汤使用左多达13种新鲜蔬菜熬制而成,拉面表面再放上香菇🍄、车厘茄🍅、洋葱、菠菜、粟米芯🌽作配菜,即使系素食者都非常啱食😎蔬菜清汤入口有淡淡的蔬菜

浓厚酱油拉面

🍴浓厚酱油拉面
盐味蔬菜清汤拉面

🍴盐味蔬菜清汤拉面
蔬菜清汤入口有淡淡的蔬菜香味,虽然望落表面好似好油腻咁🤔不过入口完全冇呢个感觉,反而会觉得比较清新😂即使系叫盐味汤底,但入口味道都唔会太咸😙而个拉面入口同样带有少少弹牙,同时亦非常挂汤🥰所以入口会食到有淡淡的蔬菜香味,成个感觉都非常特别。而表面嘅配菜虽然就冇乜特别😌不过车厘茄就值得一赞,竟然系去咗皮架!至于个溏心蛋方面,入口同样系非常溏心😉
鸡腿肉串

🍴鸡腿肉串
鸡腿肉串入口肉质唔会太过干身,入口食落尚算嫩滑☺️而且亦带有淡淡的鸡肉香味。虽然喺鸡腿肉表面嘅酱汁骤眼睇就有啲多🤔不过由于酱汁入口食落唔会太咸,而且都有淡淡香甜嘅气味🤭所以入口食落都唔会觉得太Over。整体来讲,鸡腿肉入口唔会太干身☺️而且有淡淡的焦香味,加分。
煎饺子

🍴煎饺子
煎饺子🥟一碟虽然只有五只,但入口食落香脆😳而且唔会太油腻。中间嘅肉馅亦都唔系包得太饱满,但入口食落依然食到有好重嘅青菜味🥬,所以入口食落感觉都几健康,而且煎饺子入口食落都唔会觉得无味无道😌
浓厚酱油拉面
盐味蔬菜清汤拉面