2018-12-09 155 浏览
系旧旧地的东大街有装修唔错的「潮地」!东大街系筲箕湾市民的食街,林林总总餐厅咩都有。但由于历史悠久,好多店都旧旧地,想揾一间装修靓靓仔仔,坐得又舒服嘅唔易。所以今次去见到呢间装修新潮的店,就入去试下。门面蓝绿色,好抢眼,入到有怀旧风的装饰。又有少少 cafe 的休闲风。我叫咗碗牛三鲜,有牛腩、牛肚同牛筋。汤底够浓,好饮的,啲牛又好大件,抵食。加$8元有杯特饮,好似叫热情果香橙茶?好fresh 好有果味,唔错。台上面放有3种辣酱。连辣都有3种层次?睇黎店主是无辣不欢了。平时我都钟意食牛腩河的,但通常食车仔面、牛腩河的地方都旧旧地,店员都不是年轻人。但呢间,比我嘅感觉好young 好有潮气,店员都是靓仔靓女的年轻人,播的都是潮歌,装修又新潮。虽然是简单一碗河粉,但比到好唔同、好energetic 的感觉。差不多价钱,都是$50几蚊一碗面。所以总结一下,是好「潮」的店!
系旧旧地的东大街有装修唔错的「潮地」!

东大街系筲箕湾市民的食街,林林总总餐厅咩都有。

门面蓝绿色,好抢眼,入到有怀旧风的装饰。

又有少少 cafe 的休闲风。