2023-01-07 69 浏览
今日黎东涌玩榄车,玩完好肚饿,当然要揾食,大商场多数都系连锁餐厅,已经食到厌,冇乜兴趣,无意间见到东路花园入面有间叫花椒八角嘅餐厅,当然即刻去睇吓,环境好靓好清静,职员好热情招待,介绍餐厅特色菜式,原来系食川菜,见到Lunch Set好似好抵,因为有两款前菜,两款饭🍚,四款饮品任饮,即刻落单嗌佐一份酸菜鱼,一份辣子大肠,一份凉瓜肉碎煎蛋,一份香油盐水鸡,落完单就出咗去自助吧度拎啲前菜先,前菜一啲都唔马虎,斋食前菜配饭都可以食到好饱,饮品足足有四款咁多,冻饮分别系苹果茶,荔枝红茶,豆浆都有,仲要系任饮,仲有一款系热饮,玫瑰🌹花茶,最钟意苹果茶,好好饮,我哋每个人都装满佐一大碗红米饭🍚,另外都有白饭选择,职员好快就上佐菜,第一道菜系凉瓜肉碎煎蛋🍳,三样嘢份量调配得啱啱好,好适合配饭,第二道菜系辣子大肠,一上枱就闻到超香,成碟红当当,铺满晒辣椒🌶️,唔知以为好辣,但放心,唔太敢食辣嘅我都完全食到,重点系猪大肠处理得好干净,炒得好干身,食落口感好香脆,仲有好多黄豆,食到停唔到,第三道菜系香油盐水鸡,份量非常之多,绝对够食,鸡肉一啲都唔咸,葱油好香,好嘢紧系最后先上,最后一道菜系酸菜鱼,平时食开酸
今日黎东涌玩榄车,玩完好肚饿,当然要揾食
,大商场多数都系连锁餐厅,已经食到厌,冇乜兴趣
,斋食前菜配饭都可以食到好饱,饮品足足有四款咁多
,仲有好多黄豆
,食到停唔到,第三道菜系香油盐水鸡,份量非常之多,绝对够食,鸡肉一啲都唔咸,葱油好香,好嘢紧系最后先上,最后一道菜系酸菜鱼,平时食开酸菜鱼啲鱼都系得面头𠮶几块,但呢间唔同,成碗都系大大旧嘅鱼块
,食极都仲有咁,鱼块好新鲜又厚身,问咗职员,原来系龙脷柳,好好味😋,因为份量好多,我哋食到好饱,好满足
,下次过嚟终于唔使烦恼食边间餐厅啦
2023-01-07
  • 酸菜鱼