2021-11-22
一入门口坐下,纯粹问吓侍应有冇大闸蟹,女侍应即拎几只出嚟,话八两半出面冇架,1500蚊一只。 我同朋友,两个细食的女仔,;只想轻轻地食个午餐, 就问佢 :有冇细只啲嘅蟹?招呼我哋那位小姐即答 :冇!咁我哋礼貌地话唔使喇,佢即睇你唔起白鸽眼,转身走开。佢叫另一个中年阿叔嚟招呼我哋。咁我哋就叫个前菜(海蜇),再叫一个𩠌(松子鱼),之后谂住炒碟粉面;问中年侍应:点解揾唔到粉面饭嘅?侍应叔叔即用轻佻的态度话:有呀蟹粉炒面啦!咁我同朋友见又唔想食蟹粉炒面, 就话咁有冇炒年糕?佢答:餐牌冇, 不过厨房有嘅,百零蚊碟啫!终于我哋叫 炒年糕+松子鱼+海蜇,佢竟然话 :吓?叫咁少?我唯有答佢:我哋平时午餐食沙律㗎都饱, 所以够㗎喇。D侍应服务态度差到呢...即刻想起刘德华𠮶句:今时今日咁嘅服务态度, 系唔得嘅! 呢间舖头净系识一味狂sell你叫贵𩠌菜,你唔落搭就轻佻对待你。到侍应上菜,就完全明白,点解佢质疑我哋要咁少。因为啲𩠌菜全部系出面正常size的一半, 但价钱呢,就系出面正常价钱的双倍以上,完全系贵得不合理。香港人识饮识食,贵嘢边个未食过,但贵得嚟唔值就系一个问题。𠮶一刻谂:如果我系外国游客, 一
D侍应服务态度差到呢...
即刻想起刘德华𠮶句:今时今日咁嘅服务态度, 系唔得嘅!
香港人识饮识食,贵嘢边个未食过,但贵得嚟唔值就系一个问题。
𠮶一刻谂:如果我系外国游客, 一定对香港印象好差。
而舖头环境呢,非常残旧,似40年前嘅茶楼,冇错,系“残旧”, 唔系怀旧!
由于我哋唔知佢原来中午只开12-2,我哋1:20分坐低,食到接近两点,佢立即攞张单嚟,叫我哋埋咗佢。然后就拉开屏风板,跟住仲熄灯添。
我同朋友唯有匆匆埋咗呢7百几蚊单走啰,仲惨过去饭堂食饭。
回头一想,执番身彩,好彩冇叫$1500一只的大闸蟹, 否则边够时间食?