2023-01-24 714 浏览
今日谂住一大班朋友约埋一齐食饭团年,见好多餐厅铺头都没开。咁依间之前都食过,见佢有开门营业。咁就早几日打电话去问,初三有没得订位啦!店铺就话有得订位,咁我就订7位8点啦。我同太太就早少少去到通知人哋啦,等到八点朋友们都嚟齐。就再通知人齐,店面就话等多一阵。一等就等到八点半,都仲未有枱。咁新年都算啦,咁咪为左大家开心就再等,前后等左一个钟。朋友都话咁样等唔系办法,不如转场食饭啦。咁我就自己行去通知铺头,我哋唔等啦!咁佢都有讲唔好意思,但最尾仲讲多一句:新年没办法。佢唔讲依句都没事,一讲依句就上头,要我初三同你开年。乜样新年没办法呀?我话我一早打电话嚟订位,系您哋安排失当,唔系我问题。您明知新年多人,就一系就唔好接受电话订位,要人自己嚟排队等候。唔系我订左枱都仲要等左成个钟啰!同我讲话枱客已经食晒嘢准备走人,但我有眼睇到系个枱客。根本都无意欲起身走人,仲喺度慢慢食甜品饮啤酒。咁样嘅服务态度点得架,写上嚟系希望大家睇清楚。

2023-01-24