2022-08-30
前几日因为今星期打风既关系,天气非常闷热,于迪士尼玩完成日已有饿意,想喺附近用餐,上网一搜寻就揾到呢间位于东涌喜来登酒店旁边嘅西餐厅,见图片同环境相当唔错,所以就到访一试。一到达已经觉得彷如去到外地旅游,有几间餐厅同店铺自成一角,而且当日徬晚有夕阳加持,成个地方都非常有异国风情嘅感觉,虽然有其他餐厅,但以呢间面积最大,而且有颇多户外座位,左手边更加有几张打卡嘅鸟笼座位,而且里面嘅装修亦非常有设计感,座位宽敞,令人感觉放松。 虽有饿意,但又因为太闷热既关系胃口一般,只想享用清爽口感嘅食物,所以我哋分别点咗「三文鱼他他($168)」,「半打生蚝($230)」同埋「香辣蟹肉鱿鱼墨汁扁面条 ($168)」。三文鱼他他口感清爽而且鱼香味重,用咗Greek Yourt同柠檬汁作为调味,非常清新开胃。生蚝方面,蚝肉饱满,质感偏爽兼具海水味,属正常发挥。而三道菜里面,香辣蟹肉鱿鱼墨汁扁面条系最令我觉得惊艳,只用咗辣椒,洋葱同埋橄榄油作主要调味,火候方面控制得相当唔错,蒜同辣椒嘅香气完整被橄榄油吸收,每条面条都紧紧被包覆住,而且面条弹性亦掌握得好,香气四溢又惹味,辣度又够劲,蟹肉肉质未算爽弹但亦不失鲜味
生蚝方面,蚝肉饱满,质感偏爽兼具海水味,属正常发挥。
而三道菜里面,香辣蟹肉鱿鱼墨汁扁面条系最令我觉得惊艳,只用咗辣椒,洋葱同埋橄榄油作主要调味,火候方面控制得相当唔错,蒜同辣椒嘅香气完整被橄榄油吸收,每条面条都紧紧被包覆住,而且面条弹性亦掌握得好,香气四溢又惹味,辣度又够劲,蟹肉肉质未算爽弹但亦不失鲜味,完全有惊喜。摆盘上面亦花过心思,卖相同埋味道都颇为高质。
呢度整体气氛非常悠闲,而且几个外籍员工服务态度亦相当殷勤,令人有种舒适自在嘅感觉。
个人虽然平时比较少过黎东涌呢边,但今次惊喜地发现呢边有一间环境同食物都颇为高质嘅西餐厅,下次可以再访!