2009-09-26 10 浏览
自从近几个月「糖百府」引入台式雪花冰后,带起了台式雪花冰的热潮,一直都想试试,但始终未有食过。前两日终于在晚饭后来到来一个饭后甜品。哈,今次都几好彩,一入到去就有位(因为食食下外面已经有人要等位)。坐低之后,因为只系第一次试,唔肯定系咪真系好好食,所以只系叫左一个雪花冰两个人分享。呢次试嘅系「番石榴雪花冰」(上次睇电视见苏丝黄好想食都无得食,卖晒,今次既然有得食,一于试下呢个先,下次先试其他味道)。因为有人话散叫比起套装雪花冰抵食d,又可以自己拣配料,于是自己加料,除左「番石榴雪花冰底」外,仲加左蓝莓浆做topping、仲有粟米片、芒果、菠萝椰果同咖啡冻做配料添。话咁快,一大兜堆得高高,令人食指大动的雪花冰已经上桌。一试之后,感觉果然好味!冰冻的的雪花冰,带著清新的番石榴味,混合甜甜地的蓝莓浆,加上偏酸的芒果粒、咖啡味浓浓的咖啡冻和脆口的粟米片等配料,在盛暑之下,的确令人心旷神怡,带给人透心凉的感觉。正!一于试齐所有味道,睇下边种味道最正先!

哈,今次都几好彩,一入到去就有位

话咁快,一大兜堆得高高,令人食指大动的雪花冰已经上桌。

一于试齐所有味道,睇下边种味道最正先!
番石榴味雪花冰
$17 (其他)
番石榴味雪花冰
  • 番石榴雪花冰