2024-10-22
湾仔可以话系香港其中一个拉面激战区,随便搜一搜可能都揾到10间以上嘅拉面店。如果讲“二虎一龙”当中𠮶条“龙”,绝对系呢间《黑龙》,就试试啦!《黑龙🐉豚骨🐖拉面🍜》香味 (4/5) - 香味充足,除左豚骨味之外,仲有强烈嘅海苔味汤头 (4/5) - 非常咁浓稠。豚骨系主调冇错,另外我认为个汤应该系唔止豚骨,仲有加鸡骨去煲,有d鸡白汤会食到嘅味道,豚骨同鸡骨嘅味大概系 7:3 左右。咸度对我来讲系偏咸,不过好彩,因为本身间店都有卖沾面,所以有一壸淡嘅鲣鱼汤去比你稀释个汤,换而言之,食客可以按自己喜好去沟淡个汤,尽在自己掌握中。呢吓绝对系加好多分!我就大概食左一半左右,就开始沟淡,所以既可以感受浓稠口味,又可以食到自己调节左嘅淡丽口味!特别去提提个辣酱,我系点左最普通嘅辣度,不过佢都真系颇辣同带咸味,所以我捞左少少落个汤,试左一啖仔汤,就了开左一半左右,费事个汤咸上加咸,怕会破坏个汤嘅风味。面条 (4/5) - 用嘅系细面,直身,低加水,吸汤强,挂汤够,麦味够,配博多风味嘅拉面就系夹得好,好食嘅。配料 (4.5/5) - 既然系豚骨拉面,主角当然系块猪叉烧啦。有两块,用嘅应该系猪肩肉,甘香,
《黑龙🐉豚骨🐖拉面🍜》
配料 (4.5/5) - 既然系豚骨拉面,主角当然系块猪叉烧啦。有两块,用嘅应该系猪肩肉,甘香,肉味够,冇野可以挑剔,好食!
另一位主角,我认感为海苔,佢唔系一块块𠮶d,而系预先整散左嘅海苔。味道甘香,捞埋落个汤度,提升左个汤嘅风味,亦带来清新爽滑口感。因为本身博多拉面,传统上系唔会跟海苔,就算跟就唔系呢款,所以我认为系丧加分!
荀方面,都唔错。荀嘅口感既系软熟,又不失爽脆,系我比较少食到嘅口感。荀味够,偏甜,我觉得相当唔错。
《牛筋饭🍚》
因为呢间店呢一招牌系牛筋black拉/沾面,不过连食两碗面我自问做唔到,咁啱见佢有牛筋饭🍚,一于就试埋啦!
牛筋绝对系好食,够腍,够胶,够入味!
饭方面,讲真就比较麻麻地,饭粒偏硬左d,唔够黏糯。
既然有碗饭,我又点会放过将个浓稠嘅汤同饭一齐食呢,效果我认为都唔错㖞!
因为可以加汤沟淡嘅关系,我系开心冇负担地食到尾,乜都清晒,可以话相当的满足!
整体 - 值得推荐 👍👍👍👍👍