2024-05-19
早两日放假,终于可以嚟到铜锣湾试呢间人气饼店!一入到去啲面包闻落真系好香呀!犹豫不决一轮之后,都系决定试咗佢招牌千层挞先!🤣本身谂住只系试佢嘅招牌拿破仑焦糖千层挞,但系见到佢新出嘅柚子千层挞又好似几特别!所以结果两个都买晒,哈哈哈!.虽然睇千层挞都大个,但拎上手先发现有成个手掌心咁大!✋🏻仲要佢比一般嘅葡挞厚!就咁睇觉得$18其实都唔算贵😯忍唔住食咗个柚子千层挞($24)先,底下有成吋厚嘅忌廉芝士,面层都有微微烧过嘅柚子酱。最惊柚子类嘅甜品,纯粹喺面铺一层好厚嘅柚子酱🙈呢个挞柚子味几浓,但唔会食落好多酱既感觉👍🏻忌廉芝士微甜,甜度适中!不过自己一个食哂就有啲腻🤣结果拿破仑焦糖千层挞,唯有等到下午茶先食😂食嘅时候都好好味,咬开上面系成吋厚嘅蛋浆,下面都见到有一层厚嘅焦糖酱~甜度都系啱啱好,食落有啲似焦糖炖蛋嘅感觉😆美中不足嘅系佢嘅千层酥皮冇我想像中咁松脆🫢.总结:Hashtag B既挞如果以甜品挞嚟讲系抵食嘅,但如果以千层挞既标准,可能冻食时挞皮相对偏硬身🤔我买既时候因为唔系出炉时间,店员已经将挞入好哂纸袋,所以直接食都系偏硬。
一入到去啲面包闻落真系好香呀!
犹豫不决一轮之后,都系决定试咗佢招牌千层挞先!🤣
本身谂住只系试佢嘅招牌拿破仑焦糖千层挞,
但系见到佢新出嘅柚子千层挞又好似几特别!
所以结果两个都买晒,哈哈哈!
虽然睇千层挞都大个,但拎上手先发现有成个手掌心咁大!✋🏻
仲要佢比一般嘅葡挞厚!
就咁睇觉得$18其实都唔算贵😯
最惊柚子类嘅甜品,纯粹喺面铺一层好厚嘅柚子酱🙈
呢个挞柚子味几浓,但唔会食落好多酱既感觉👍🏻
忌廉芝士微甜,甜度适中!
不过自己一个食哂就有啲腻🤣
结果拿破仑焦糖千层挞,唯有等到下午茶先食😂
甜度都系啱啱好,食落有啲似焦糖炖蛋嘅感觉😆
美中不足嘅系佢嘅千层酥皮冇我想像中咁松脆🫢