2021-05-29
今日嚟咗一间位置极隐蔽嘅私房菜食饭,真系可以用「柳暗花明又一村」来形容,我喺附近兜咗几个字最后要问人先揾到间餐厅,所以大家不妨留意我最后𠮶段嘅指引。除咗位置隐蔽,整体餐厅都带着一点神秘嘅气氛,门口放着几张原木桌椅,充满大自然的气息,走进餐厅内,都是木系家私,加上独特的装饰品,气氛好典雅,而且餐厅位置不多所以更加感觉私隐度高。由于系私房菜嘅关系,你都完全唔需要拣食乜嘢,只需要拣系六道菜定八道菜,分别$538及$738 ,菜牌每两个月会转一次。六道菜先有厨师精选小食,跟住就来个冻盘,有非洲古斯米沙律和和风慢煮昆布牛小排可选,我们当然要一款来试试。古斯米其实系一种中东嘅米,加埋红椒青椒茄子碎捞埋一齐,带点儿辣,湿湿润润,虽然佢个样整整齐齐,不过食嘅时候要小心因为佢一啲都唔实,会散开,一不小心就一枱都系了。慢煮昆布牛小排,有点raw,牛味浓郁,昆布和葱嘅味道都系口里面慢慢渗出,都几好食。两者相比的话,我会比较喜欢牛小排。餐汤方面,可选鲜粟米忌廉汤或法式龙虾汤(要加$50 ),前者是用日本有机粟米所做,我喝了一口,实在非常鲜甜。至于法式龙虾汤,龙虾味相当突出,店员解释是由龙虾肉和壳打碎而熬制,难
接下来是鲜菇通心意粉,将通心粉和冬菇切粒煮食,芝士美浓,颇为creamy, 虽然是简单的菜色,但味道是不错的。
今日的主菜是烩牛面肉配红酒汁,同样用咗低温慢煮嘅方法,所以真系非常嘅软腍,但又唔会散开,更加估唔到嘅系底部选用了芹菜蓉,而非薯蓉,吃落口感冇咁杰身,而且也来得健康,是颇为特别的选材。
食埋甜品就完成六个菜了,我哋当然继续慢慢倾偈享受呢个宁静又神秘嘅地方,今晚真系一个几特别嘅晚上。
P.S.:起初跟住地址行到山林道第50号,之后就跳咗第54号,行来行去也看不见第52号环海大厦在哪里,后来问人才知道要经过54号后面的一条小巷走进去,楼梯上去就会见到一间西餐厅,再从左边的小路行进去就会找到G place了,所以真系相当隐蔽呢!