2018-02-28 2176 浏览
一个月一次晌尖沙咀返完集合主日,老婆话带我食晏,有间特色嘢想我试吓,转两转就到咗金马伦道,餐厅就位处一幢商厦嘅一楼,名字叫「柳园」,卖嘅喺甚少见嘅柳州菜。星期日嘅中午,12:00pm未到,踏入餐厅,感觉环境大,地方阔落,啲枱够晒大张之余,枱与枱之间好有距离,无逼狭嘅感觉,兼且干净企理,予人舒服之感。但无乜客,就算食完离开,都喺保持住两、三枱客而已。此外,餐具都颇别致,质感好似石咁。主餐牌好简单,底面两大页,汤面类、小食、冷盘、炒饭面及饮品,一眼睇晒,唔算好多选择。柳州螺狮粉喺佢哋嘅主打,点都要叫一客嘅!另一个喺午市套餐,有多款小炒选择,价钱介乎$48-$52,包一碗例汤或普通热饮及一碗白饭,亦有其他加配优惠。跟同区类似嘅餐厅比,定价唔算高。反转反页喺下午茶餐,所以,顺便介绍埋,有多个配搭组合,定价$39-$48,只包一杯汽水。最搞鬼喺仲有一款鸡腿薯条套餐,卖$28,无特色可言,志在斗平抢客。柳州螺狮粉 $45晌餐牌中唔喺有太多介绍何谓「螺狮粉」,只喺提及有好多配料,包括酸笋、木耳、花生、油炸腐竹、酸豆角、菜脯、榨菜、时菜及肉碎,可以拣大、中、小辣。其实「螺狮」(唔喺五金𠮶啲「螺丝」呀)
。但无乜客,就算食完离开,都喺保持住两、三枱客而已
此外,餐具都颇别致,质感好似石咁。
柳州螺狮粉 $45

晌餐牌中唔喺有太多介绍何谓「螺狮粉」,只喺提及有好多配料,包括酸笋、木耳、花生、油炸腐竹、酸豆角、菜脯、榨菜、时菜及肉碎,可以拣大、中、小辣。其实「螺狮」(唔喺五金𠮶啲「螺丝」呀)喺指石螺,以石螺、猪骨熬汤,配柳州米粉而成嘅一道地方菜式。
配料确喺多,酸笋、酸豆角、油炸腐竹亦较少接触,不过,由于加入酸笋,多多少少有股臭味,未必人人啱食 柳州米粉口感介乎米线同濑粉之间,滑溜得嚟又硬硬哋,但份量唔及平时去食米线嘅多,感觉偏少;汤头比预期无咁鲜香,唔算话有咩问题,只喺无太大惊喜啫。整体而言,只喺一试无妨嘅程度。
柳州螺狮粉
西洋菜煲猪骨(午餐)

好港式嘅例汤,喺大路货色嘅出品,谈不上有咩特别,唯一就喺胜在够大碗咁啰。
西洋菜煲猪骨(午餐)
桂花咕噜肉(午餐)$50

份量绝对算得上少,女生食就无问题,以一般男生而言,应该喺勉强够,大食啲嘅人应该要加配其他嘢。幸而,以肉排入馔,啖啖肉,个甜酸汁又有微微桂花香,味道本身喺唔错嘅。
桂花咕噜肉(午餐)
晌研究餐牌时发现,个柳州螺狮粉原先定价喺$68,依家卖紧$45,假设佢份量无变,明显之前嘅定价脱离现实
。此外,午餐嘅菜式变得大众化,缺乏地道特色,相信喺柳州菜未为港人所接受,作出让步嘅转变,唔知佢哋平日嘅生意点,但单睇帮衬当日嘅午市,势难扭转劣势啫。