2019-03-17
2019年3月16日 星期六今日难得可以同妈妈两个人撑枱脚,于是上网揾吓柴湾有咩特色餐厅,见到呢一间西餐厅好似系工厂区新开张就打电话去预约,点知原来电话预约有八折,好抵去到发现地方虽然唔系好大,但系有个舞台可以玩音乐,店员话原来每星期都有个音乐之夜,会有唔同嘅人上嚟一边玩音乐一边食饭睇返午餐嘅Menu,种类虽然唔系太多,不过价钱唔算太贵,比起铜锣湾、中环已经平好多点左餐之后店员好快就送咗前菜同餐汤,钱财好特别,唔系普通嘅沙律,原来混合左一啲海鲜,有虾、蚬、带子等等,再配合埋酱汁同蔬菜一齐食,层次好丰富。至于餐汤系忌廉汤,感觉都唔错我叫嘅牛扒首先送到,都几大块,切开嘅时候见到里面嘅肉有少少粉红色,系我想要嘅五成熟。食落去好腍,充满牛肉味,点埋个酱汁牛肉味会更加突出,因为呢个汁系牛肉浓汁。妈妈叫嘅德国猪手随后都送到,猪手炸得好香,个外皮炸得卜卜脆,而脂肪唔算太多,里面嘅猪肉好嫩滑。不过妈妈话最好味嘅反而系薯菜,薯仔炸完之后好好食,食得出只系加咗少少盐调味,好快佢已经食晒,仲想食埋我个份添最后我地点埋个甜品,系纽约芝士饼,估唔到上菜嘅时候见到都几大件,早知唔使点$1.1件,切落去唔需要太用力
最后我地点埋个甜品,系纽约芝士饼,估唔到上菜嘅时候见到都几大件,早知唔使点$1.1件,切落去唔需要太用力,而食落去感觉到成个口都系芝士味,好浓浓嘅芝士香味,至于个饼底应该系威化饼黎,同上面嘅芝士好配合
喺柴湾好难得有咁高质素嘅餐厅可以俾我哋两母子撑枱脚,系一个唔错嘅回忆