2021-05-04
🗺柴湾角街响边㗎?🗺推介指数 ❤️❤️❤️❤️❣️除咗大家熟悉嘅观塘骆驼漆,柴湾角街工业大厦都有唔少好地方揾食。难得朋友晏昼放假,见到The 5B Afternoon Set 做紧promotion就偷一个闲一齐去试新嘢同慢活一下。Cafe位于柴湾角工厦,留意柴湾角街响荃湾唔系柴湾㗎!店内装修比较日系,以白色同木作主调,地方宽敞舒适,周边睇到唔少悉心布置,甚至有种家嘅感觉。✨Afternoon Tea Set Special Offer HKD288/for 2 or HKD148/for 1 ✨下午茶套餐包括11款食物、咸点5款,甜点6款同1杯饮品。饮品方面可以选择甘草薄荷花茶、伯爵茶或者即磨咖啡㗎。更可以半价选择其他饮品㗎,有特式咖啡、coffee cocktail、latte、花茶、梳打等。由上至下,左至右:🥭夏日芒果热情果慕丝蛋糕:外观似粒桔仔,内藏芒果同热情果mousse,感觉好清新!🍅自家制冰梅浸串茄:好有惊喜嘅串茄,以冰梅浸好开胃,食落仲有浓郁sake 嘅味道,好食到食埋朋友个粒!🍊英式柑橘伯爵茶慕丝蛋糕:茶香好出色,仲有柑橘馅料,建议食伯爵茶先食芒果热情果,味道轻身啲。🌿自家制班
推介指数 ❤️❤️❤️❤️❣️
由上至下,左至右:
🌿自家制班兰意式奶冻:面层嘅椰香滑溜,底层嘅班兰叶味道浓一点更好,唔小心就食哂,想抢埋朋友个杯。
🧀柚子芝士蛋糕:芝士味浓郁,质地软滑,配上清新柚子,甜酸味控制得刚刚好!
🍫经典石板街朱古力蛋糕:朱古力味浓郁,加上软绵绵嘅绵花糖,质地好有口感,充满童年回忆!
🇬🇧自家制英式松饼:心型scone 系咪好可爱,焗得好靓嘅金黄色,外脆内软,仲有牛油香又咖唔觉得腻,附上心型clotted cream 同jam,大满足!
🐥黄金鸡肉条:鸡肉味浓郁,配上甜酸酱好醒胃!
🥭香芒海虾红菜头挞:外观好可爱,粉红色嘅蓝仔载满食物。海虾新鲜再配上芒果同红菜头,感觉清新!
🥑牛油果沙律蛋多士:牛油果配蛋沙律系完美组合,牛油果生熟程度刚好、质地好软滑,底层多士十分脆口!
🌊北海道带子一口酥:酥皮松脆,带子鲜甜更卷成花嘅形状,底下更铺满沙律,大满足!
🧊玫瑰荔枝梳打(右):外观粉红色好靓,面层有玫瑰花瓣,仲有2大粒荔枝肉,饮落玫瑰花盛开且充满荔枝味,味道一啲都唔假,感觉令人好chill~
🧊冻cappuccino(左):奶泡细密,入口顺滑,味道似日式咖啡。
整体质素好满意,咸甜点都好高质素,而且价钱合理;店员亲切友善,服务态度细心;食完仲可以行海滨散步或者去南丰纱厂打卡!
总结:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❣️
环境 ❤️❤️❤️❤️❣️
服务 ❤️❤️❤️❤️❤️
餐厅:#the5bprivatecorner (荃湾)
地址:荃湾柴湾角街38-40号铨通工业大厦5楼B室