2021-11-16
1960 浏览
其实我成日都会路经呢间餐厅,而且亦收藏左一段长时间,但感觉要多D人去食先开心,所以迟迟未试。某个星期五终于约到屋企人陪我试😋,当晚6点3左右去到,场内已经半满,以附近咁多食肆黎讲,人流已经算唔错。试新餐厅之前,我通常都会上网做功课,拣定D热门食物,今次都唔例外。首先必点嘅系串烧拼盘,可以试哂猪牛鸡串烧之外,仲可以试埋猪颈肉,岩哂心大心细嘅我😅。串烧拼盘 $148串烧麻麻,偏向干身;猪颈肉中规中矩,肉质未去到好爽但又唔会好淋,不过份量唔少。辣椒膏猪颈肉炒饭 $72上枱果阵有少少失望,因为猪颈肉已经切成碎粒,虽然份量唔少,但存在感偏低。整体个炒饭几唔错,好有镬气,而且够干身,屋企人话最好味系佢🤤。鲜虾炒金边粉 $88本身唔系好想点金边粉,事源有次系上水食过一个超难食嘅伪泰式炒金边粉,而产生阴影后,就唔敢系新餐厅试金边粉。不过今次见佢其他食物质素都正正常常,一于试埋佢。炒粉都好有镬气,加埋辣粉好惹味,虾都爽口,不过无乜虾味,而花生碎就有少少变味,尽量唔好捞埋黎食就无问题。冬阴功明炉海鲜锅 $148呢个几特别,明炉热住黎食,冬天食岩哂。海鲜有青口、大蚬、虾、鱿鱼,另外有大量秀珍菇,底部有粉丝。
串烧拼盘 $148
辣椒膏猪颈肉炒饭 $72
鲜虾炒金边粉 $88
冬阴功明炉海鲜锅 $148
呢个几特别,明炉热住黎食,冬天食岩哂。海鲜有青口、大蚬、虾、鱿鱼,另外有大量秀珍菇,底部有粉丝。海鲜味道好一般,称唔上鲜味,虾无梅、蚬无沙、鱿鱼无雪味已经过关,呢个价钱唔会预佢用新鲜料。冬阴功汤偏甜,个人中意酸D同辣D😏。
泰式墨鱼脆豆卜 $58
我好中意食长洲码头附近个炸鱼肉酿豆卜,外脆内软,所以对呢个墨鱼滑酿豆卜充满期望。可惜,豆卜大大旧,但墨鱼滑酿少少,成旧野炸到里里外外都干哂,入口干争争,无墨鱼味,只有豆卜味。
当晚4位,人均$140,每碟野份量都算多,我地4个人share岩岩好。一致认为炒粉炒饭最好,够镬气。