2018-01-25
茶记、冰室喺怀旧嘅代名词,但最近到访嘅「水蜜桃冰室」,绝对跟个名喺两回事,既唔喺以水蜜桃为主打食材,又唔喺玩怀旧嘅冰室装潢,但卖嘅产品又有点特色,小弟就觉得佢喺一家几玩味嘅港式西餐厅。位处喺「女人街」内,还好铺面都算几显眼,唔难揾。踏入餐厅内,估唔到装修几有特色,几有个性,一室带少少工业风嘅水泥墙,昏黄嘅灯泡,不过,衬深啡色皮梳化,感觉有点笨重,但又真喺几好坐㖞。而装修最吸晴喺啲花花阶砖,唔止铺晌部分墙身,仲连所有枱面都铺埋,令整体感觉沉实而多添一点缤纷及活力。此外,墙上所挂嘅帆船模型、美国色彩甚浓嘅怀旧广告板,都睇得出老板确喺花咗唔少心思。翻一转餐牌,选择几港式西餐格,由铁板烧、沙律、焗饭、意粉、小食……等等,较为特别喺有一系列雪葩,以及仲提供怀旧港式特饮,如黑牛、忌廉沟鲜奶。店员就推介我哋试试一款「期间限定」嘅套餐,会定期转款,喺韩式火山石烧靓牛肉,或可加钱转日式寿喜锅,依家更喺做紧「老板疯了」价,打个六五折,就算喺宣传策略,睇个折实价都极之「MK」吓。蒜蓉包受人欢迎嘅餐前面包,其实,有啲心机搽匀蒜蓉牛油,焗香佢,上枱时热辣辣应该喺最基本,但有时有啲餐厅贪快,连基本都做唔好。「水蜜
受人欢迎嘅餐前面包,其实,有啲心机搽匀蒜蓉牛油,焗香佢,上枱时热辣辣应该喺最基本,但有时有啲餐厅贪快,连基本都做唔好。「水蜜桃」嘅蒜蓉包就合枱有余喇,有蒜香,带微暖,再添多少少香草就更佳啦!
喺港式西餐嘅标准「红汤」,做的酸香开胃,味道浓郁,而且,非常足料。餐汤更可以加12蚊转酥皮汤,不过,好彩无加,因为啲主菜份量十足呀!
「白汤」就唔喺常见嘅蘑菇忌廉汤,而喺紫得梦幻嘅紫薯忌廉汤,质感挺顺滑,但味道就有点玄,紫薯嘅甜味中带点减,个人感觉就未算好夹。
佢哋啲铁板餐都几抵,都喺$88-$125,当晚目测,都见唔少客人点铁板餐,因为不时听到隔离枱传出吱吱响声。而小弟就拣咗客中价嘅羊扒,包晒餐汤及饮品。
铁板烧纽西兰羊扒
有熊本牛供应,标明220g,只喺卖嚿半水,所以,心里已打个底唔会抱住最顶级嘅期望。而整个套餐,仲包埋生菜包、珍珠饭、餐汤、热饮,石板之上早已放上多款野菜,食完真喺唔饱有鬼咯。
今晚全部都喺肉,所以,就改改餐后叹咖啡嘅习性,而饮热柠茶,有助消滞去腻;友人就喜欢唂咕,因为比朱古力更香浓。
写明喺原个嘅,送到嚟就梗喺成个啦。啲雪葩酿晒入蜜桃里面,味道清爽,蜜味不俗。由于桃肉本身都可以连皮食,所以,我哋夹手夹脚将成个蜜桃雪葩处理掉,哈哈!
蜜桃雪葩
本来首选喺菠萝口味,可惜是晚缺货,不过,芒果我都好啱。芒果喺半个份量,睇到外皮上带少少果肉,可惜比较难刮嚟食。而雪葩嘅芒果味非常突出,清甜冰凉,且甜味自然。
芒果雪葩