呢间贵为桔梗嘅姊妹店 一开张已经见到劲多foodie有介绍😆终于约到成班frd一齐去😛今次就去左位于观塘一间商厦嘅一楼!舖头面积好大 有outdoor位可以坐 装修偏向系蓝棕调木头feel🤍我地就拣左坐outdoor位 有好大个rooftop 而且会见到有bartender即场调酒🥳比较似一间rooftop bar indoor就反而系cafe感比较重! 呢间同桔梗一样都系主打台式西餐 晚餐限时90分钟😬🔺干贝熏鲑芦笋炖饭 $178评分:8.5/10全部frd一致认同呢个真系好好食!😋白汁芦笋本身就系一个唔会出错嘅combo 味道够香浓 炖饭软绵有咬口🥰唔会比汁浸到湿晒 干贝外层有轻微烧过嘅痕迹 食落弹牙鲜甜👍🏻份量都唔细 而且有几块薄切翠玉瓜 爽口解腻 呢个真系值得一试!😚🔺台湾风味牛肉千层面 $148评分:8/10表面芝士味浓郁 本身以为系典型嘅千层面 但竟然食到麻辣味😳相信呢个就系佢嘅台式风味! 整体调味适中 唔会过咸 牛肉味都突出 算系有惊喜嘅一道菜🤘🏻🔺龙虾蟹肉香草沙拉 $158评分:7/10上碟个下比佢个摆盘impress到🤩跟住都抱住好大期望 但食落又有少少平平无奇🤥似系

🔺干贝熏鲑芦笋炖饭 $178
评分:8.5/10
干贝熏鲑芦笋炖饭

🔺台湾风味牛肉千层面 $148
评分:8/10
台湾风味牛肉千层面

🔺龙虾蟹肉香草沙拉 $158
评分:7/10
上碟个下比佢个摆盘impress到🤩跟住都抱住好大期望 但食落又有少少平平无奇🤥似系一个牛油果蕃茄沙律 牛油果仲系好生 唔够软熟 入面混左少少蟹肉 但唔认真食都唔算好食到🤧表面有少量三文鱼籽令口感丰富左 龙虾份量大家自行定断算唔算多 呢个价钱黎讲食到都唔错 唔会有雪藏味 都算爽口弹牙😬整体味道唔差 但冇太大惊喜
龙虾蟹肉香草沙拉

🔺经典风味炸鸡 $128
评分:7/10
Order个阵以为系炸鸡粒 点知黎到系炸鸡排 炸层粉浆唔算厚 但比较松散🤭一切基本上就分开晒 调味唔算咸但偏油腻 好彩另外搭配左2个sauce 分别系台湾版嘅美乃滋同香菜优格味味🤩虽然食落去同个味好似有啲分别 但都可以解腻同换下口味 🥳

经典风味炸鸡

🔺餐包 🥖
野食黎之前都送左每人2块嘅餐包 比起食个啲牛油餐包 个人更加钟意食呢种比较健康嘅麦包🥖烟韧松软得黎中间食到少少橄榄嘅香味 算系几特别嘅一种👍🏻

餐包

🔸人均消费:$250
🔸食物质素:7.5/10
🔸环境+打卡指数:8.5/10
🔸服务:8.5/10
🔸Encore指数: 7.5/10
题外话/补充资料: 最后想讲员工service大致上都几好😚坐outdoor位 中途差唔多有少少落雨个阵 staff都主动行埋黎问我地需唔需要帮我地转位😛而且order个阵听到我frd话有蚊咬 都好快手比左个蚊香我地😁真系加分 食物质素整体都唔错 不过份量就较小 单价都比较高 性价比就偏低 但都系值得一试😉
2021-04-28
干贝熏鲑芦笋炖饭