2023-12-21 777 浏览
难得一日去天后附近做嘢,约咗个客10 点,不过我未到九点已经到咗,无所事事咁不如去食嘢先。就系附近有间茶记叫大不同,个名咁不同就不如试下。一入餐厅感觉有啲昏暗,仲隐隐约约有种异味,不过气味唔算浓都可以接受,只系冷气好似唔多通风咁。自己揾位坐低,枱櫈有啲痴立立。成个场目测只有一位女侍应,收钱执碗抹枱送餐一脚踢,我打个招呼佢叫我等等,咁人哋唔得闲我又有时间,咪等下无所谓,点知一等10 分钟,见佢继续做佢既嘢仲得闲同熟客吹水,完全无打算理我,咁我又嗌声佢,答案都系等等,不过今次真系等两分钟就过嚟。点咗个早餐沙爹牛肉面,煎蛋肠仔,热拧茶。见厨房师傅水吧又系得一个人,咁即系又唔会快,果然又系一等十几分钟终于个餐嚟齐。沙爹牛肉面:沙爹够香浓可惜啲牛肉梅梅烂烂一pat,咬落佢仲淋过豆腐,好奇怪质感,有啲牛肉会硬身啲,怀疑有啲系隔夜翻煮变到淋之之,反而个面好似未煮熟咁仲几硬身。肠仔应该系大陆或者中东货,唔确定但就唔系香港人食开𠮶啲。煎蛋无咩好评论,普普通通。个奶茶就真系热过熔岩,好彩我唔赶可以慢慢饮,茶味都可以,但奶太多。花咗廿几分钟等餐再用三十分钟食完,唔知算唔算耐,不过食完啱啱好去见客再食。原本一
肠仔应该系大陆或者中东货,唔确定但就唔系香港人食开𠮶啲。
煎蛋无咩好评论,普普通通。

原本一间普通茶记真系无谂过写食评,所以连相都无影。而系呢间大不同对面有两间光鲜啲睇落高质啲既茶记,但就系睇大不同个样够街坊,先入去试下,结果真系一次就够。
佢哋既沙牛真系太梅烂似系翻煮又翻煮。而得一个人做既大妈侍应又抹完枱执完碗又去送餐,加埋个场清洁一般,睇落有啲污糟。但最令我唔会再去既原因系大妈对客人爱理不理,同客吹水都唔落单,叫两次都系等等,作为一个生客感觉几差。想问下,妳无生客,边得嚟熟客呢?
2023-12-20
$33 (早餐)