2019-05-22 128 浏览
之前母亲节𠮶日我发烧唔太舒服🤒想同👩🏻庆祝都真系有心无力,结果全家人陪我留系屋企食粥🥺病完后即刻预多个假日再出去补祝返,有朋友推荐左呢间比我,同埋提醒一定要订位,去到发现果然都几爆下差唔多满座☎️带位既店员介绍餐厅系以梦为主题,台面上有住羽毛同埋蒲公英水晶球,👩🏻都好奇攞上手左睇右睇🔮▪️ Le French GourMay 2019 💲980 + 10%黎之前我做左功课,餐厅Main Menu系有四、六或者八道菜既Set,而入座后就见到有法国五月美食荟既Special Menu印系白纸上,呢次食个期间限定先,打算好食的话迟下再返黎食埋个恒常既😙店员每上一道菜都会好细心咁作出讲解,仲会不时问意见睇下我地满意与否👏🏻Amuse Bouche(7/10)餐前小食有莲藕渍物,入口比较爽脆🤗Bread(8.5/10)送上一个布袋,包裹住一堆面包,隔左一阵都仲系好辣手🔥食落几酥脆既牛角包带有牛油香,👩🏻表示大爱呢个🥐另外仲有款脆身微咸既包🥖因为啲包比较细小,食完之后店员问仲要吾要refill,牛角包其实绝对可以encore,不过我地都要留肚食其他😂1️⃣ Veal Sweetbread with Esc

Amuse Bouche(7/10)

Amuse Bouche

餐前小食有莲藕渍物,入口比较爽脆🤗

Bread(8.5/10)
Bread

1️⃣ Veal Sweetbread with Escargot(8/10)
Veal Sweetbread with Escargot

呢个Veal Sweetbread其实并非直译既甜面包,佢系较为罕有既小牛胸腺,再配上田螺、切粒既蘑菇、牛肉肠,另外仲可以连埋紫菜同曲奇碎一齐食,个人钟意咸既前者匹配一点😛

Ackerman, Saumur Blanc "Secret des Vignes" 2012🥂

2️⃣ Pan Seared Foie Gras(8.5/10)

Pan Seared Foie Gras

鹅肝质感细腻绵密,有住入口即溶既感觉😍配以酸甜兼备既梅、菠萝、莓酱,有助减低油腻感平衡一下🤓

3️⃣ French Onion Soup(7/10)
French Onion Soup

呢个系以洋葱汤做底,再加上芝士、鸡肉、面包🥣因为👩🏻唔食芝士,所以预先请店员帮忙全走芝士🧀店员建议先每样独立试一下口味,洋葱汤比较浓味,就咁饮可能偏咸左些少,芝士既膻香颇为突出,面包仲保持些少脆边,之后索汤又系另一番既风味🙃

4️⃣ Sorbet du jour(7/10)

Sorbet du jour

食咗三道菜之后系时候清理一下味蕾,清新既时令水果雪芭最适合不过🍧上层系火龙果,几钟意火龙果既味道够鲜明,而下层就系提子🍇

5️⃣ French Confit Duck Leg(8/10)

French Confit Duck Leg

主菜系油封鸭腿,鸭腿系油脂中用低温慢煮十二个钟⏲️出到黎带有油光既皮非常脆身香口,但又唔会过份油腻,肉质软嫩,有阵阵适中既咸鲜,伴以比较清淡既蘑菇片同埋紫椰菜丝🦆

Arkerman, Chinon Rouge "Secret des Vignes" 2013🍷

6️⃣ Profiterole(7/10)

Profiterole

有一个带有细球朱古力碎既雪糕泡芙,如无意外雪糕都系M字头𠮶只😎另外有一个榛子泡芙,榛子忌廉颇为滑身香浓,仲有唔少好少女既粉红色白朱古力脆脆,甜野过后食返啲杏脯肉粒中和一下🤭

Mignardises & Coffee or Tea(7/10)

Mignardises & Coffee or Tea

茶点有Banana Cake同埋鸟结糖,前者既香蕉味颇重,后者就略带烟韧有唔少坚果粒,两样都系较为甜既,要左杯热柠檬茶作结☕️

整体食物质素唔错,而且服务的确周到👍🏻食完一致认同呢间系高回头率既💯见有唔少人系我地十一点几走既时候先上黎饮野,可以坐系室外几chill,下次得闲会试下上黎饮杯野或者有节日要庆祝就再黎食恒常Course😍

🔎 整体评分(8/10)
Bread
Veal Sweetbread with Escargot