2024-10-10
梳乎厘爱好者必食!今日黎到观塘工业区开餐,大部份都系茶餐厅,难得见到有间西餐就入去试试。落单唔洗5mins,餐汤&drinks就送到,蚬肉汤浓厚,调味刚好。山政小山圆宇治抹茶几香,无苦涩味,不过最出色都系海盐Kiri 芝士奶盖桂花乌龙茶,桂花清香饮落舒服,只要唔刻意扰拌个奶盖成餐饭都唔会溶,可以自己调节味道。小食我地拣左酥炸海苔鱿鱼配青芥末沙律酱,个酱料香而不辣不攻鼻,几好,望返左右几张台大家都系拣左呢个小食🤣主菜系香煎封门柳配薯蓉,黎到真系 3成熟,肉味够浓,肉质软腍,我唯一唔钟意系封门柳无去筋。出面西餐多数都系黑椒汁配牛&薯条,FourOFive呢度蘑菇汁配薯蓉,估唔到成件事又几夹。另一个主菜我地拣左深海盲𫚧配珍珠粉,真系超少见西餐有鲈鱼食,轻轻煎香,调味适中,岩晒钟意清淡口味既我,配菜既蕃茄同柠檬都有煎香过,同盲𫚧好夹,如果可以多两片柠檬就更好啦🤭最后就系吉士焦糖souffle pancakes 🥞 超巨型,摇摇吓,配埋旁边d脆脆爆谷,好有喜感!软弹的梳乎厘&脆脆的焦糖甜而不腻,主菜好大份,我地两个人本身已经食饱,但都食得晒全个souffle,真系好食。温馨提示, 梳乎厘可以跟s
最后就系吉士焦糖souffle pancakes 🥞 超巨型,摇摇吓,配埋旁边d脆脆爆谷,好有喜感!软弹的梳乎厘&脆脆的焦糖甜而不腻,主菜好大份,我地两个人本身已经食饱,但都食得晒全个souffle,真系好食。温馨提示, 梳乎厘可以跟set lunch 一齐点,抵食d,落单app入面可以选甜品后上😊
#FourOFiveCoffee&Eatery(观塘)
#巨型梳乎厘