鼎爷私房菜同历史悠久的家族烧味店「棋哥烧鹅餐室」破天荒合作,喺西九龙戏曲中心开设左呢间「鼎尚棋哥烧鹅汤馆」,以棋哥招牌烧鹅配鼎爷足料炖汤,令大家可以品尝传统港式滋味餐厅装潢结合怀旧设计,除左有复古算盘同怀旧铁闸外,墙边仲有手绘壁画同怀旧海报,非常经典,带给客人不一样的体验有多款不同烧味或烧鹅套餐~炖汤款式多达六款,碗碗足料,各有不同功效。烧鹅和炖汤都系必试的餐厅主打椰皇炖嫩鸡用原个椰皇呈上🥥一打开盖有阵阵椰香飘出,汤底呈奶白色,炖汤好够火候,带有浓郁椰子鲜甜味同鸡味,仲有唔少鸡肉同椰肉,足料够味椰菜瑶柱海皇汤呢个炖汤同样好足料,里面有唔少椰菜,仲有虾干、瑶柱、章鱼、蚝豉等等,个汤好入味又够鲜味,好好饮呢荔枝柴烧鹅配白饭烧鹅只用九十天左右出品,制作过程用上荔枝柴去烧熏,比较香口,外皮烧得好香脆,内里肉质够松嫩,非常高质濑粉好大碗汤濑粉,入口滑溜,够晒饱肚玫瑰豉油鸡豉油鸡髀好肥美,啖啖肉,好Juicy,配埋秘制葱油一齐食好香口呢秘制叉烧蜜汁叉烧份量够多,肥瘦适中,肉质香软,好入味!秘制蜜汁甜甜的,用黎送饭食就啱晒郊外油菜灼菜心好新鲜碧绿又爽脆,感觉健康港式奶茶丝袜奶茶用樽仔装住,好有特色。

椰皇炖嫩鸡

椰菜瑶柱海皇汤

荔枝柴烧鹅配白饭

濑粉

好大碗汤濑粉,入口滑溜,够晒饱肚

玫瑰豉油鸡

秘制叉烧

郊外油菜

灼菜心好新鲜碧绿又爽脆,感觉健康

港式奶茶

丝袜奶茶用樽仔装住,好有特色。奶同茶嘅比例啱啱好,入口丝滑,茶味浓且带有奶香,唔会太甜

阿爷鸡骨草凉茶

自家煲制凉茶由鸡骨草、金钱草、溪皇草、罗汉果等等所组成,甜度适中,清热解毒

外卖汤杯
最尾饱到个汤饮唔哂,店员俾咗个外卖汤杯我地拎走。汤杯设计特别,有如咖啡杯的设计,仲有外卖手抽,方便携带,可以随手饮用,非常方便同贴心呢