2024-08-27
🎶在森~林和原野~~是多么~~的逍遥~~🎶无谂到油麻地呢个旧老区都会有咁高质嘅打卡餐厅,餐厅位于M1酒店1楼。职员同我地讲 ~ 除左酒店早排完成装修外,餐厅亦同时有内部升级装修。呢度嘅森林系主题好啱小朋友嚟📸打卡,周围摆满有好多卡通人物同各动物摆设,每一个角落都系影相位📸。坐低一阵职员就比左杯蝶豆花柠檬水我地, 紫紫蓝蓝嘅液体真系好吸睛👀大家都知 【“蝶豆花” 内含丰富青花素,据抗氧化的功能,可以帮助胶原蛋白的合成,让肤质减少皱纹产生 】 👈🏻凑仔凑到残晒 知道有咁多功效又咁正梗系要饮多几杯啦。我地3人叫左 “斑马二人餐”前菜: ⭕️墙城小食拼盘配自家制蛋黄酱(小)(美式甜辣香脆鸡翼、德国肠、脆炸薯条、甜蕃薯条、马苏里拉芝士条、三角流心芝士)呢个拼盘不得了好大碟,劲多薯条同蕃薯条喺底。样样食物都劲香口,最特别系个芝士条可以拉丝,同小朋友一齐玩拉丝游戏, 亲子关系即时增加万倍。甜蕃薯条又脆又甜,无论系大人定小朋友都停唔到口。主菜: ⭕️慢落猪(慢煮西班牙冻冰花酸梅黑毛猪串烧配甜蕃薯条)黑毛猪粒串成串烧3条,份量十足,肉质超级嫩滑,外面烤到蕉焦香内里劲多肉汁,最紧要嘅系佢粒粒都巧厚肉。⭕️牛油果
🎶在森~林和原野~~是多么~~的逍遥~~🎶
我地3人叫左 “斑马二人餐”
前菜:
⭕️墙城小食拼盘配自家制蛋黄酱(小)
主菜:
⭕️慢落猪
(慢煮西班牙冻冰花酸梅黑毛猪串烧配甜蕃薯条)
⭕️牛油果忌廉蟹肉扁意粉
呢碟意粉上枱时大家都哗左声,因为个蟹肉波波球大过我个拳头,超香浓嘅忌廉配牛油果、杂菌、意粉一啖塞晒落口,好creamy味道好丰富。
甜品:
⭕️西西里的柠檬向日葵
呢个甜品成幅画咁睇到唔舍得食,柠檬雪芭 – 好啱食完炸野食佢,好清新、甜中带微酸,去晒D油腻感。
饮品:
⭕️菠萝柚子话梅梳打
第一啖入口有好清香菠萝同淡淡柚子味,完全无话梅味。但用餐去到一半再饮…..咦~~D话梅味开始渗出来……越浸越好味,呢杯饮品令人有意外惊喜。
⭕️士多啤梨接骨木花乳酸梳打
淡淡接骨木花味可以带出士多啤梨香,老少咸宜。
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
慢理墙城 @walliseat
📍 油麻地砵兰街28号M1酒店1楼
#MrsLong #hk #hkbloggermama #Longs #mamablogger #香港美食 #餐厅推介 #hkfoodie #亲子好去处 #假日好去处 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers