2021-05-22 70 浏览
🌟呢餐系:「做森林系文青港女(好矛盾)」嘅一餐今年黎深水埗越黎越多cafe仔,对于又系咖啡迷又港女嘅我黎讲简直就系天堂🤩 除咗饮到靓咖啡,仲可以食返个tea再打埋个靓卡,perfect池周末😂 今次介绍呢间就系位于鸭寮街,行森林系嘅Loop Kulture😍 虽然净系开咗短短几个月,但系相信大家都唔陌生架啦!闲日晏昼去,虽然唔洗等位,但系都坐满晒人咁济💯 ☕️ 冻美式咖啡 $40有得拣fruity或nutty嘅咖啡豆😍 Fruity通常偏酸,带有果香;Nutty就冇咁酸,咖啡味都浓啲。个人麻麻地酸咖啡,所以就拣咗nutty。(应该系)Dark roast嘅咖啡豆,但系唔会太油💯 咖啡味都浓郁,唯一缺点就系冇乜nutty note。🥑 开心果牛油果奶昔 $52饮落好香开心果味。可能因为牛油果本身唔系太浓味,所以都唔系太饮得出佢嘅存在😅 口感适中,但系抵赞嘅系竟然奶昔饮晒成杯都唔济🥰🍞 牛油果无花果配酸种面包 $78酸种面包唔会太酸,食唔惯酸种面包都可以试下👍🏻 牛油果,无花果,沙律菜同埋蓝莓都好新鲜。成碟野个焦点就系个无花果雪糕(虽然个人觉得有啲似山楂味)。唔会过甜,而且好清新 🥰 同啲沙
🌟呢餐系:「做森林系文青港女(好矛盾)」嘅一餐

☕️ 冻美式咖啡 $40

🥑 开心果牛油果奶昔 $52

🍞 牛油果无花果配酸种面包 $78
酸种面包唔会太酸,食唔惯酸种面包都可以试下👍🏻 牛油果,无花果,沙律菜同埋蓝莓都好新鲜。成碟野个焦点就系个无花果雪糕(虽然个人觉得有啲似山楂味)。唔会过甜,而且好清新 🥰 同啲沙律菜一齐食出奇地夹😋

🍌焦糖香蕉法式吐司 $98
呢个系呢度嘅招牌菜🤩 基本上台台都会嗌,所以一开始店员都同我地讲要预等30分钟😂 好彩最后15分钟就有得食🙊 吐司渗满蛋液再攞去焗或慢煎,蛋味唔算浓,但系非常湿润,食落幸福感💯 香蕉暖暖地,啲焦糖又脆脆地,配埋伯爵茶雪糕一齐食好正🥰

环境质素:🌕🌕🌕🌖🌑
食物质素:🌕🌕🌕🌗🌑
CP值:🌕🌕🌗🌑🌑
回头指数:🌕🌕🌗🌑🌑

其实黎得啲打卡cafe,本真都冇谂住会好食得去边,所以都算几满足!😋 大部分都系食环境,即使味道唔错,下次都未必会再去,因为都真系唔平唔算抵食🤐 但如果想打卡嘅话,我觉得可以喔☺️

Follow me on instagram @10.eatss
dm for collab🙌🏻