2018-10-17 37 浏览
一向食嘢唔戒口,就算病都继续要食好嘢,甘啱病嘅时候正值下雨天,搞到冇心情系屋企煮饭,就出街食。朋友介绍位于尖沙咀闹市中的一间小菜馆,招牌装修以红色为主,一上到餐厅感觉置身于家中一样,有住家饭食咁。餐牌多款选择,除咗小菜之外,仲有得食懒人打边炉。由于我哋有四人,就决定食小菜送白饭。椒盐系列系我至爱,当然唔少得叫一份椒盐鲜鱿啦。鱿鱼嘅份量都颇多,而且面头铺满炸蒜,旁边仲有几粒番茄仔做配衬。食落去椒盐鱿鱼的外皮唔算太厚,反而好香脆可口,鱿鱼肉爽口弹牙,新鲜滋味。由于我哋四人太大食了,一共叫了七款小菜,竟然全部俾我哋食晒,当中包括椒丝腐乳通菜、姜葱爆顺德鲩鱼腩、沙嗲金菇肥牛煲、姜葱霸王鸡、XO酱爆花枝片同埋黄金虾。另外我哋仲有每人叫一碗白饭送小菜,我哋认真大食,最重要系每一款食物都非常新鲜,即叫即整,炒得好有镬气。

餐牌多款选择,除咗小菜之外,仲有得食懒人打边炉。

由于我哋有四人,就决定食小菜送白饭。