2008-07-02
依排天气唔多好,间中整场骤雨,仲要劲大𠮶只,次次都打波先哩落雨,好无瘾!遇啱有老友生日,一于庆祝庆祝食番餐,消消闷气,既然消闷气,就揾间好食D嘅,有人气嘅,就金山啦,一于食豪少少咁话!一行五人,拣咗上栖位,(金山除地铺,二、三楼都有铺位),贪佢稍为静局D,不过,一到8:00pm旺场时间,都系变番嘈嘈闭架喇。五个人,六个𩠌,够晒啦!为顾及各人偏好,又唔可以叫晒海鲜,咁就先嚟个小食食住先,沙姜鸡脚,可惜我哋唔好酒,如果唔系送住啤酒「lun」鸡脚,几爽呀!一路食住个鸡脚,一路谂叫乜!谂掂!肉类,叫咗个云英鸡(又系鸡,有老友真系好钟意食鸡)同黑椒牛柳粒。个鸡够嫩又够味,果然云英未嫁,不过老实咁讲,又嫩又滑嘅鸡好多地方都食到,依度嘅又未至于「氹」一声好特别!而个牛柳粒好软腍,但又唔似用梳打「嗱」到松晒咁,食落无渣,惹味够镬气。蔬菜类,胜瓜浸煮贵妃蚌,无咩意见,OK啰!轮到海鲜类,椒盐濑尿中虾同豉椒炒蛏子皇!前者真系几正,虾身好大只吓,啖啖肉,椒盐爆炒非常入味,又无过咸,够香口;相反,个蛏子皇其实都唔错,但稍为失色少少,豉椒都惹味但唔及椒盐咁抢,而蛏子皇无咁有肉地,又唔算好爽身,感觉差少少。饭后送
蔬菜类,胜瓜浸煮贵妃蚌,无咩意见,OK啰!
饭后送糖水,绿豆沙,都有食。不过,食完金山再过斜对面嘅松记整多碗,咁先至完美!