2015-01-24 6442 浏览
上环最近真热闹,有3间日式烧肉,2间日本人开,1间台湾开过黎,嘻嘻,大有口福!呢间Yakiniku great系最新开张的一间,仲未有酒牌,所以而家自带酒水,唔收开瓶费,而且由于新开张,全单有9折。基本上每个位都系卡位,相当好间隔,每个位都可以打开放野,避免左d手袋同私人物件受到油烟“摧残”。我无见到明显既抽油烟装置,但觉得零油烟,亦令店内空间感大增。店内老板系日本人,店员有日本妹妹,也有HK人。墙上有电视不停播放住日本节目,教人烧肉,哈哈!讲翻食物,正常餐牌上有:日本和牛,澳洲和牛,海鲜同鸡猪少量,烧杂菜同杂菇,汤,乌冬or面,salad, 甜品,酒水(但未有酒牌,暂时唔供应酒)。另外有一个特殊menu:稀有和牛部位烧肉,入面既和牛部位都系限量供应,卖完就无了,而且第d日式烧肉店唔会有得食。在waitress既推荐下order左1份极品雪花和牛,$298只有4片,好大一块,雪花均匀分布,哈哈,好奢侈,不过真系超好食,入口即化,每面烧3秒就食得,多1秒就㶶了,记得3秒!第2个推荐系日本和牛mixed platter,我数过了,一共17块,不同部位,各种厚薄同size,有d系雪花牛,有d
日本和牛mixed platter
澳洲和牛横隔膜
极品雪花和牛
prime beef sashimi
烧和牛寿司

讲翻食物,正常餐牌上有:日本和牛,澳洲和牛,海鲜同鸡猪少量,烧杂菜同杂菇,汤,乌冬or面,salad, 甜品,酒水(但未有酒牌,暂时唔供应酒)。另外有一个特殊menu:稀有和牛部位烧肉,入面既和牛部位都系限量供应,卖完就无了,而且第d日式烧肉店唔会有得食。在waitress既推荐下order左1份极品雪花和牛,$298只有4片,好大一块,雪花均匀分布,哈哈,好奢侈,不过真系超好食,入口即化,每面烧3秒就食得,多1秒就㶶了,记得3秒!第2个推荐系日本和牛mixed platter,我数过了,一共17块,不同部位,各种厚薄同size,有d系雪花牛,有d系lean part, 试匀各种肉质,都系$298,哈哈,性格比高啊,味道自然都系值得一赞!第3个推荐系,和牛横隔膜,之前在日本食过,惊为天人,哈哈,平时在HK好少食到,今次必点,虽然无日本食过既甘滂湃,但都无令我失望
,价钱都适当。至于牛肉sashimi, 其实唔系好似鱼生甘切成1片片,系切到1条条,我唔食生牛肉,唔识点评,但价钱都相宜,不妨一试。免费奉送既开胃小食系和牛寿司,薄片雪花牛肉,用火枪烧过表面,香味四溢,肉质marble多汁,要我俾钱食我都愿意
2015-01-19
日本和牛mixed platter