2015-05-03
食完沾面后,见 Lab Made Cafe 在隔离咁近,于是去食份子雪糕。我真系大乡里,开左几年,我到今日至第一次食份子雪糕。其实 Lab Made 在我屋企附近都有分店,但系就成日都无时间去食。第一次睇到餐牌,仲以为呢四款食品,都系糕点之类的甜品。我于是在 Cafe 入面行行企企左一阵,看见顾客一个二个地拿住杯雪糕球,我终于心领神会,原来呢四款就系代表四种不同味道。刚才我食面食到饱,于是叫了「极度柠檬蛋白脆批」谂住醒下胃。咁岩又唔系好多人,等了一两个,大约 5 分钟后就有得食啦。我一路等紧既时候,一路睇住服务员制作雪糕的过程。见到大 bowl 的 Nitrogen 气冒起时,他们又会用雪糕 spoon 在 bowl 上搅搅拌拌,觉得好得意呀。 呢杯「极度柠檬蛋白脆批」,卖相好似好多粒星星围住地球转咁样,白白净净又几靓㖞。份子雪糕味道十分清新,既有柠檬的酸香又带甜,这种酸度却很容易入口,口感比一般几蚊杯的雪糕绵滑好多好多,入口即溶,但一点都唔觉得好 cream 好腻。上面的星星系蛋白糖,口感好松化,带少少清甜作为点缀,却唔会抢去柠檬雪糕的味道。呢间 Lab Made 有少量座位,可以把
第一次睇到餐牌,仲以为呢四款食品,都系糕点之类的甜品。我于是在 Cafe 入面行行企企左一阵,看见顾客一个二个地拿住杯雪糕球,我终于心领神会,原来呢四款就系代表四种不同味道。 刚才我食面食到饱,于是叫了「极度柠檬蛋白脆批」谂住醒下胃。咁岩又唔系好多人,等了一两个,大约 5 分钟后就有得食啦。
呢间 Lab Made 有少量座位,可以把雪糕拎入去坐低慢慢叹。
呢度同时都有 counter 卖咖啡和雪糕蛋糕等,但系 counter 当时无人,想食多件蛋糕都唔得添。
既然 Lab Made 每两星期就转口味,咁我间唔中都要再黎试下新口味先。佢地咁有新意,唔怪得做得咁成功啦。