2021-04-30 208 浏览
疫情之下,可以同friend一齊食下飯已經是一件好難得的事,更何況是Happy Friday , 當然要搵間餐廳好好咁發泄下累積的負能量。同friend search 左一輪最後搵到灣仔有間川菜館裝修同氣氛都唔錯,決定去試試。餐廳位於商廈裡面,一出𨋢就見到勁多sofa seat,夠哂chill。我同friend坐左起靠窗的卡位,一坐低已經有待應過黎招呼,待應不單服務態度親切,仲好有耐心為我地講解餐牌。飲茶方面,我地揀左鐵觀音,嘆下茶之餘,值得一讚既係呢間餐廳連茶具都非常有美感,至於野食方面,頭盤點左涼拌土豆絲,味道和口感酸脆爽口,非常開胃,為我們兩道主菜出場前開下胃先。第一道主菜是茶燻樟茶鴨,人少少我地淨係叫左半隻鴨,不得不讚這一味樟茶鴨,離遠聞到有股濃郁的煙燻香氣,食落更加是皮脆肉嫩。重頭戲當然係第二道主菜 - 老壇酸菜魚 ,一上枱個份量已經有D嚇親,勁大盤又足料,湯頭微辣回甘散發一股麻香撲鼻,選料方面我地揀左巴沙魚 ,滑溜又唔腥,招牌老壇酸菜酸脆爽口 而湯。