2020-05-21 696 浏览
鬼金棒系一间日本开过黎嘅过江龙拉面店,主打麻辣味噌汤底,麻度同辣度各有四级选择,最啱嗜辣一族。上次小试牛刀试左小辣小麻同中辣无麻,小辣冇乜辣味,反而中辣就好惹味,有排都去唔倒日本旅行,心思思黎想挑战下佢嘅鬼增辣,所以又再黎。食辣点可以少得汽水,先每人点一罐汽水,雪得够冰冻,正!拉面有八款选择,最大分别系叉烧同不同配菜嘅份量,除左拉面,佢地仲有肉饭。芫荽辣麻味噌拉面+味玉+玉米笋+高辣+中麻($140)鬼金棒嘅拉面睇个碗就知系咩辣度,无辣/小辣/中辣都系用白色碗,而我哩个红色碗就系高辣。之前提到鬼金棒有八款唔同拉面,全部都有叉烧、芽菜同一条粟米仔,但就只有哩碗芫荽辣麻味噌拉面先有芫荽。因为哩款拉面本身冇味玉,所以我就另外追加左,仲加埋粟米仔。佢地嘅粟米仔系炒过,会睇倒少少㶶㶶地,都几够镬气。拉面冇软硬度拣,不过哩度嘅拉面比一般拉面店粗身,所以唔会太腍,亦唔怕浸得耐会变腍。另外值得一提佢地嘅面量都几多,就算唔加面都已经可以食到饱。汤底我拣左高辣中麻,鬼金棒嘅麻系山椒嘅麻,所以麻度唔及四川花椒嘅麻,就算拣左中麻都唔系太食倒麻味。而高辣就真系几辣,因为拉面同汤都好热,加上上面好多配料,热气焗住
食辣点可以少得汽水,先每人点一罐汽水,雪得够冰冻,正!

芫荽辣麻味噌拉面+味玉+玉米笋+高辣+中麻($140)

芫荽辣麻味噌拉面+味玉+玉米笋+高辣+中麻

汤底我拣左高辣中麻,鬼金棒嘅麻系山椒嘅麻,所以麻度唔及四川花椒嘅麻,就算拣左中麻都唔系太食倒麻味。而高辣就真系几辣,因为拉面同汤都好热,加上上面好多配料,热气焗住文散唔倒,所以开头食都真系食到咀唇发熨,后己冇咁热先好啲。
芫荽辣麻味噌拉面+味玉+玉米笋+高辣+中麻

咬开味玉好流心,仲有蛋汁流出。
味玉
虽然都饮左唔少水,最后都食顺利食完。
炒豆芽菜辣麻味噌拉面+味玉+增量叉烧+鬼增辣($165)

黑色碗嘅系辣度最高嘅鬼增辣,每个点鬼增辣嘅食客,侍应都会送返一粒糖俾食客解辣。
炒豆芽菜辣麻味噌拉面+味玉+增量叉烧+鬼增辣

高辣汤底颜色系橙黄色,而鬼增辣汤底系橙红色,睇倒拉面上面超多辣粉就知唔野少,不过佢地嘅辣味就唔似重庆或者墨西哥嘅辣停留喺口腔好耐,基本上食完五分钟后个口已经冇乜辣味。
芽菜同粟米仔一样系炒过,食落多一份烟熏味。
炒豆芽菜辣麻味噌拉面+味玉+增量叉烧+鬼增辣

鬼金棒最大卖点除左麻辣味噌汤底之外,就要数哩旧厚切叉烧,哩度每一碗拉面嘅叉烧都唔系一块块,而系一大旧,叉烧食落好松化,肥瘦双间,软腍得黎又唔痴牙,超邪恶呀~!!
炒豆芽菜辣麻味噌拉面+味玉+增量叉烧+鬼增辣
平时食开中高辣嘅朋友都挑战成功~!!

总结,叉烧大大旧又松化冇得输,拉面虽然冇得拣软硬度,但粗身拉面比较弹口系我钟意嘅口感,麻辣味噌汤底如果唔系特登要挑战最劲嘅鬼增辣,个人觉得中辣系最好食,惹味之余亦唔会食得太辛苦。
味玉