2020-03-31
成日都想试吓厨师发板嘅日本料理,因为菜单全部有厨师话事,主要系以当天最新鲜嘅食材提供比客人,所以客人会有惊喜,因为你唔知下一道菜系乜嘢。今次就拣咗喺尖沙咀亚士厘道鮨见日本料理,餐厅位置好易揾,厨师系日本人,用英文沟通绝对冇问题,十分方便顾客,而且厨师会解释每一道菜嘅食材。整体环境干净简洁,好有日本气氛,同埋都比较宁静,系一间会令人愿意系入边稍作休息嘅餐厅。食物整体唔差,我哋选择咗hkd1788一位嘅套餐,整体来讲都比较新鲜,但个人比较推荐当中嘅海胆杯、日本哈密瓜、茶碗蒸同埋前菜𩽾𩾌鱼干。𩽾𩾌鱼干味道酸酸甜甜, 虽然鱼干味浓,但十分顺囗,开胃!海胆杯嘅卖相唔差,内有一层又一层海胆,十分吸引且味道鲜甜,而且海胆亦是从北海道来的,新鲜且不腻。茶碗蒸口感细滑,但内有香菇鸡肉虾等配料,造成一层层不同的口感且味道不会太浓,十分推荐!作为最后的甜品,日本哈密瓜实在太适合不过。味道清甜,能和味道较重的食物造成平衡,切合顾客的心态。