The Market

2016-10-30 20086 浏览
听过好多朋友都推荐The Market,说是质素上盛的自助餐,尽管是较昂贵的自助餐,但很想一试。终于都食到喇!!今次选DINNER,说是比weekend brunch 多左龙虾同鹅肝等 ,价钱亦都贵$200 一个人。本身已知没有生蚝及食物种类唔会比坊间的多,不过整体食物质素及服务都不错,而且可以由18:30食到21:00,慢慢食。 冷盘马刺个人认为要试的是马刺,即马肉刺身,卖相很不俗呀,有两种食法,一边是刺身,一边是tartar,上碟很高贵的感觉。我本身十分爱生牛肉tar tar ,呢个马肉TAR TAR调味恰好,唔会太咸,肉质嫩口感佳,伴随著清新的苹果丝,感觉很棒!  另外,负责的侍应很有礼,我再攞既时候只想要tartar,佢会另外俾一小碗我,仲问我要唔红苹果丝,十分细心!  个马刺板都画得好靓,好得意呀 ! 北海道带子及三文鱼刺身选择不多,必吃北海道带子及三文鱼。带子粒粒都好厚,SIZE大过个五蚊,十分肥味,我食左4大粒!! 三文鱼肥厚切肥嘟嘟咁好似食紧三文鱼腩咁,甜虾亦十分新鲜!! 不过要提既系刺身的温度可以控制得更好,朋友吃的有时候好似未完全溶雪,我吃的却是较温暖。海鲜有龙虾、

冷盘

北海道带子及三文鱼

北海道带子,三文鱼
海鲜有龙虾、长脚蟹,龙虾拑,东风螺,青口,小龙虾及虾等。我只食左头5样,觉得较好的是长脚蟹,龙虾拑,东风螺及青口。青口都几大只,厚厚的肉颇鲜甜。龙虾拑好细心,壳已夹开左,用小小力就可以拆肉成旧摆入口。可惜龙虾很一般。

Pama ham 有两款都不错,cheese有很多款,blue cheese 要一赞! 顺带一提是红油抄手,我觉得几味㖞!!

仲有烟三文鱼,卷成花状,好厚好长又肥美!
Pama Ham ,烟三文鱼
热荤
先说煎鹅肝,有点失落,因为煎得时好时差,第一旧好juicy好肥味,外脆入口即溶,但第二第三次食都几干,而且唔够厚。

椰子炖汤是浓郁而不漏,的确如众多食评所说是必吃的,我直情干左碗汤,而且材料十分丰富!
椰子炖鸡汤
泰式炒虾粉丝虽然平凡,但已入晒虾味,虽然较油腻,十分邪恶,但惊喜地好味。
北海道带子,泰式炒粉丝
喇沙汤底浓郁,记得要配油面,因为衬d。配料如豆卜其实可以煮耐d,唔够淋,如果配檬粉都需要叫厨师煮耐D,因为唔够耐有d硬。不过细细碗几好呀, 唔洗食太多!  而且个碗用特色鸡碗,很可爱!
喇沙
喇沙个碗
朋友说蟹粥牛腩河都几好。

反而羊扒肉眼扒有点失望,都是一般,不算惊喜。

甜品

原谅我会十分HARDSELL 呢度既甜品,因为榴梿甜品真系名不虚传,食完真系好钟意
。我一向唔钟意食榴梿制成品,要食就食鲜榴梿。但呢度既榴梿甜品真系食完好想再食!  不过最好食完一款榴梿甜品,记得抖下,"浪"下口先再食其他。千其唔好食完榴梿即刻食绿茶甜品,因为沟埋个口既感觉是十分难受的!!!

榴梿雪糕厨师帮每个客人都"拔"左好大个SCOOP!!! 正呀 ! 浓郁榴梿味,食到一丝一丝的榴梿,有如聪嫂的榴梿水晶珠,但此雪糕却更好味!!!!!大家都十分喜欢,encore完再encore!
榴梿雪糕
榴梿芝士挞! OMG ,我食完觉得上左天堂,榴梿同芝士比例配合得好好,浓而不漏!
炸榴梿既外层麻麻地,但原来中间既系猫山皇榴梿肉够晒甘,而且应该系纯榴梿肉!!Yummy!!!
榴梿芝士饼,淡味D,但都唔错呀 !
榴梿甜品
榴梿班兰蛋糕麻麻地,唔够冻,同埋班兰蛋糕湿左d。

非榴梿的甜品我推介绿茶MousseCreme Brulee芒果奶冻! (呢三样一定要吃!)
奶冻
喜爱cakes size 都系mouthful bites,小小的一啖可以试更多!  不过我既胃唔够大,我其实仲有好多款甜品冇食到,想再食既都食唔落呀!!!
服务员都好有礼,整体都满意,美中不足系我真系食唔到太多野,而且龙虾鹅肝比想像中冇咁抵食,相信Brunch/Lunch 都已经可以想食同最好味的东西。如果有机会,下次会想食个Brunch /Lunch。
2016-10-15
北海道带子,三文鱼