2016-08-21 272 浏览
近期热潮长洲长形芒果糯米糍。以我所知,屯门都起码开左三间以上,系间间都卖12蚊粒嘅情况下,我一直都冇帮衬过依间,因为依家系咁多间之中最细粒。直至近期,佢开始买一送一优惠,我就帮衬左两次啦。虽然系买大送细,但都几抵架,都唔系细粒几多。第一次买果阵就试左芒果,芒果唔系粒粒都好甜,耐唔耐会有一粒酸酸地,但芒果就系咁架啦,一粒半粒酸间间都会有架啦,所以可以原谅嘅。而佢个糯米皮就系我最欣赏嘅地方,系咁多间之中最软熟,最香糯米味。依个就系我帮衬第二次嘅原因。今次帮衬就买左榴莲同红豆。佢声称榴莲系猫山皇,但卖十蚊一粒咁平,我就唔多信。一如以往,个糯米皮好好食,榴梿馅就小左dd,但榴莲贵,佢只卖十蚊一粒,咁都明白嘅。但红豆就令人失望啦,内馅比榴莲更小,但红豆咋㖞!?得薄薄一层,都食唔出红豆味。个皮虽然好味,但个馅太小,成粒都系糯米皮,食完好饱肚。红豆就可以唔洗试,榴梿就值得一试。

红豆
红豆