2023-10-08 47 浏览
今日去咗同事推介嘅楼上Cafe,同事话呢间Cafe环境好舒服,价钱唔贵,食物仲好精致又可以叹咖啡。位置喺鸿图道同开源街交界,位置都几方便,一入去餐厅就见到一个好大嘅月球挂咗喺中间,餐桌以木系小清新为主调,座位之间都好宽敞,感觉好舒服,同事果然冇介绍错。我同朋友每人都点咗一个套餐,餐厅会首先奉上welcome drink ~ 糖渍柠檬姜梳打🥗前菜:手切48月橡果西班牙火腿伴松露63 度温泉蛋忌廉野菌伴芦笋48个月嘅西班牙火腿油脂重,味道浓郁,食嘅时候捞匀温泉蛋蛋汁,感觉好清新,而且芦笋好爽脆🫶🏻酱油烤北海道猪腩伴烤茄子蓉•烤鸡髀菇 • 油浸干葱肉 •日本技豆摆盘好靓,猪腩肉酿制左酱油之后好林好入味,茄子蓉都几特别,起初仲谂住猪腩肉会唔会好肥,点知原来配咗好多沙律,感觉上就好健康。🍲餐汤有两款汤可以选择,我同朋友就拣咗干邑龙虾汤,汤头好鲜味,不腻也不厚重🫶🏻Refreshment tea 台湾日月潭紫芽红茶(琥珀色调,木质香.花果香 •喉韵滑顺)饮完龙虾汤之后,餐厅都几细心,食主菜之前,奉上花茶,可以清新一下口腔。香煎鹅肝红花大啡菇意大利饭烹调嘅意大利饭好有水准,软硬度适中口感特别,再加埋

🥗前菜:
手切48月橡果西班牙火腿伴松露63 度温泉蛋忌廉野菌伴芦笋

🍲餐汤

Refreshment tea
台湾日月潭紫芽红茶
(琥珀色调,木质香.花果香 •喉韵滑顺)

香煎鹅肝红花大啡菇意大利饭
烹调嘅意大利饭好有水准,软硬度适中口感特别,再加埋大啡菇同埋好厚身嘅煎鹅肝,简直系oishi ~

鹿儿岛A4和牛西冷配慢煮和牛脸颊配西兰花苗·香草鸭油烤薯仔

今次嘅和牛西冷拣咗五成熟,切开嚟仲见到肉质少少粉嫩,熟度啱啱系外脆内香嫩,油脂丰富。另外仲有慢煮和牛脸颊,慢煮之后肉质好林身,肉味好浓,薯仔用鸭油烤过特别香口,食到流晒口水。

甜点系朱古力挞,做得都几出色,同事唔钟意食甜都觉得呢个朱古力挞做得好好味,可可味浓有层次。