2022-06-09 26 浏览
系香港,除左去重庆大厦之外,估唔到铜锣湾都有正宗印度咖哩食。Dilliwale系由印度人主理,一入餐厅已经有一幅好有特色嘅彩色画墙。我叫左一个玛莎拉咖哩鸡套餐,个餐除左鸡,重有印度烤饼、印度饭、2条炸春卷同埋一罐汽水。玛莎拉系一种印度好常见嘅香料,带有一抹辛香,有一股温和的辣劲,酥酥麻麻的刺激味蕾,加埋印度烤饼一齐食真系好惹味。咖哩鸡份量多又大件,鸡肉嫩滑无雪味,重有阵阵嘅香料味同埋奶油嘅醇滑。个餐有一碗印度米饭,米粒细长而干爽,食落有点儿干但又不觉得硬,原来印度米比一般米健康,它不会释出淀粉质,适合减肥人士食。不过呢碗饭相比烤饼,我就欣赏烤饼多啲,香软有咬口,好容易就吃完一碗咖哩汁。炸春卷虽然外貌平凡似一般即食急冻炸春卷,但食落好松脆可口,馅料应该系蔬菜,啱啱好平行返咖哩嘅浓腻感。