📌 二号厨房 - 油麻地上海街55号海景阁1楼🗓(9/12) 星期五 ⏰ 下午7点左右 🌐网址: https://s.openrice.com/QrbS0uCGB00~ueeoDBA 💈特式:最近食左好多日外国菜,所以今日特登揾返间传统中菜食下,呢间餐厅专门做川/粤特式菜,亦都见到一些经典菜式都有,另外最想一提嘅系佢有一个叫做「特价小菜啤酒餐」,叫佢个12款特价小菜都会送埋大樽装啤酒一支,认真抵食。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:既然呢间餐厅主打川/粤菜,咁我就梗系每边都要叫返一两个嚟试下啦,仲有头先提过嘅特价小菜啤酒餐都会叫 ,贪佢包埋支大啤,够晒抵,等我同大家讲下川/粤味道先。辣子鸡 - 呢个系川菜代表嘅老大哥,当然要叫啦,再加上叫佢有支大啤送,辣子鸡配啤酒一绝,一上枱好大碟,辣子鸡粒好脆好香,但又唔算好辣,可能因为点菜时职员有问我地食唔食得辣,我答左少少就可以,但整体嚟讲都几好食惹味。家乡碌鹅 - 呢个碌鹅系粤菜代表,亦都系餐厅招牌菜,系其他中菜餐厅亦都比较少见,呢个卖相好靓,虽然唔知系用咩煮法,但食落去d鹅肉好淋滑,味道亦都好香浓,个酱汁亦都好出色。胡椒焗海中虾 -
📌 二号厨房 - 油麻地上海街55号海景阁1楼
🗓(9/12) 星期五 ⏰ 下午7点左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

胡椒焗海中虾 - 我本身好钟意食虾,见到呢个焗海中虾又唔算贵,所以叫嚟试下,呢个真系算几抵食,只系$168,但入面有9~10只大size嘅海虾,d虾用胡椒粒干焗,所以d虾有好香胡椒味,虾壳亦焗到脆卜卜。

爆炒莴笋丝 - 点都要叫返个炒菜中和下叫左咁多肉食,而炒莴笋丝就最吸引我,呢个炒莴笋丝清清地,食落刚刚好帮助我解腻。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 - 因为跟餐送左支大樽装啤酒,所以都冇特别叫饮品,不过餐厅本身有包茶水,而且个大大的黑漆漆茶壶都几型仔。

🍽环境:餐厅位于二楼,需要行一条楼梯上去,格局就系普通一间中菜餐厅,大约有5~6张卡位,亦有唔少大圆枱同私人房间,餐厅环境都光猛整洁。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:员工服务态度好,反应都快,好详细介绍餐厅嘅招牌菜/特式菜等等,上菜速度都快,见了佢地同客人都有讲有笑。

💰💸价钱:今日叫左4个小菜,送埋大樽装啤酒,小菜份量都几大份,味道又出色,地利位置又算几方便,但都只系$500,我觉得价钱真系算抵食。

🐲💬总结:我觉得呢间餐厅交通方便,价钱又优惠,食物质素又有返咁上下,如果一班朋友又可以book佢间私人房间食下鸡煲/烤鱼,大家有机会都可以试下。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️❤️🤍
家乡碌鹅