2020-12-03 106 浏览
平日星期一我哋入咗大埔食拉面!拉面店以木为主,格调模仿日本屋台。疫情关系无得去旅行,唯有食返碗拉面当去咗... 同日本一样,拉面都可以拣选唔同汤底、面条同软硬度。特别嘅系面条可以选择直面或太面。 我哋叫咗一碗黑蒜.鸣猪骨浓汤直面配猪软骨、一碗香叶.鸣芫荽酱猪骨汤太面配叉烧、一份炸鸡软骨。 黑蒜.鸣猪骨浓汤直面配猪软骨黑蒜猪骨汤味道浓郁,浓汤配上拉面很好吃!可以饮晒成碗汤!唯独猪软骨碎上,建议配叉烧。流心蛋都唔错,真系识流! 香叶.鸣芫荽酱猪骨汤太面配叉烧卖相相当唔错,汤底好够绿!如果钟意芫荽嘅朋友,可以试吓。不过个人就比较钟意黑蒜汤底。两片叉烧都好大块,够软淋! 炸鸡软骨份量比想像中多,配上蛋黄酱冇得输! 枱面仲有部份酱料比我哋自由添加!最钟意佢嘅芝麻同埋辣油~放少少落个拉面度更加好吃!

黑蒜.鸣猪骨浓汤直面配猪软骨

香叶.鸣芫荽酱猪骨汤太面配叉烧

炸鸡软骨
份量比想像中多,配上蛋黄酱冇得输!