一行六人到生昌食潮州菜~~ 之前已经食过一次, 只系记得好好味, 但因为冇写食评, 所以都唔太记得食过啲咩 ^^'' 唯一记得既系呢度𩠌菜名好多好都搅笑, 例如 "今生无悔白果芋泥" 今次要一一记得, 因为每样嘢都好鬼好食!   卤水鹅片+卤水豆腐超入味, 卤水味好香, 块鹅片好软熟, 好多汁!个卤豆腐都好好味, 唔会太咸, 个豆腐皮都好似特别香咁!但呢碟嘢就贵咗啲, 差不多一百蚊, 鹅片唔多, 但真系好好味, 要试一次! 蚝仔粥平时我唔钟意食粥, 特别系潮州粥, 因为水还水, 米还米咁, 又淡, 所以少食. 但好兴幸表弟叫咗, 因为佢系我全晚最钟意既一味! 佢啲蚝仔都唔"仔", 几大粒吓, 仲要几肥美! 随便捞都会见到有蚝, 好足料. 除咗蚝仔, 里面仲有好多猪肉碎, 大地鱼, 菜丝, 好似仲有芹菜. 味道丰富, 一啲都唔会寡! 每一啖都好有"内涵" (拍手) !! 猪油渣炒白菜仔真系贪得意叫, 因为一碟炒菜收$68个大洋, 贵!不过多人SHARE, 又可以食平时唔容易食到既猪油渣, 都OK!猪油渣好味就唔驶讲, 碟菜仲好有锅气, 小心辣咀! LIKE 酸甜咕噜果肉不嬲都麻麻地酸甜,
一行六人到生昌食潮州菜~~

今次要一一记得, 因为每样嘢都好鬼好食!
卤水鹅片豆腐底
 卤水鹅片+卤水豆腐
超入味, 卤水味好香, 块鹅片好软熟, 好多汁!
个卤豆腐都好好味, 唔会太咸, 个豆腐皮都好似特别香咁!
 蚝仔粥

但好兴幸表弟叫咗, 因为佢系我全晚最钟意既一味!
 猪油渣炒白菜仔

真系贪得意叫, 因为一碟炒菜收$68个大洋, 贵!
咕噜果肉
 酸甜咕噜果肉

不嬲都麻麻地酸甜, 更唔钟意食咕噜肉, 因为通常都系厚粉包肥膏, 仲要有骨..
但呢个竟然系赞不绝口, 同表弟两个一路食一路系度研究点解会咁好味!
呢个𩠌我地唔系佢一上台就食, 放咗一阵, 但夹落口个阵都仲系"热呼呼" "脆卜卜"~
件果肉个皮应该系腐皮yam粉炸, 但完全食唔出有粉, 而系脆到好似薄薄既糖咁!
里面系软软既猪肉, 马碲, 芹菜等~ 外脆肉软, 贴切不过~!!
 咸柠檬蒸乌头

好大条! 虽然$128定$138, 但都值!
鱼肉香软, 咸柠檬个味都好香.
不过好鱼既我, 特别系乌头,
都系觉得冻食个味出啲, 鱼油一滴不漏咁留返系个鱼肉度好味啲!
*声称系用台湾饲料, 系自家元朗既渔场一条龙既出品供应, 食都食得有归属感啲~ 哈哈~!
童年回忆走地猪
 童年回亿走地猪

俾个名吸引咗! 搅笑!
其实佢个味好似柱候猪肉加南乳咁~
都好香好野味既, 不过同其他出色既𩠌菜比较, 佢就普通咗啲~
*爸爸们话呢个味都系熟悉既, 不过系咪真系有童年回亿呢, 就真系见人见智啦~

呢间唔驶问, 一定会再嚟啦, 已经成为我既饭堂首选之一!
不过大伙儿就啱啲, 因为碟碟份量都好夸张吓架~~

**期待下次食辣酒煮狮hum**
2013-08-26