2016-06-16 391 浏览
红葱头都曾经帮衬过,不过,就喺始创中心店,同朋友嚟食晏昼,但已经都几年前嘅事。𠮶次嘅印象普普通通咁啦,胜在够抵。今次再访,纯粹就一就亲友方便,拣番嚟西九龙中心店,其实,我都方便,食完搭几个站地铁就返到美孚 。餐厅嘅环境其实唔错,装修都见花咗唔少心思,一室木系枱櫈,又有啲仿砖墙,当中有唔少熊仔嘅摆设,挂画,明显就喺卖温馨,有一份家嘅感觉。再者,枱櫈安排得够宽敞,让人感觉舒适 。餐垫纸有一句咁嘅话:「饮食源自需要,品味源自要求」,又睇睇菜式嘅质素如何?餐厅本身对自家嘅出品喺咪咁有要求?最经济都应该喺点套餐,而套餐有几种类别,其中一款叫「品味晚餐」,足足有19款($68-$135),丰俭由人,并奉送冷热饮品一杯,而鲜橙汁 / 汽水+$3,特饮+$16。此外,另可以优惠价加配其他美食,如西汤、沙律、小食、雪糕,最笋就喺升级要西汤加牛油法包,只需+$9 ,所以,我哋都喺叫上述晚餐,再升级加汤。另一类套餐喺「70年代怀旧铁板晚餐」,包餐汤、牛油法包、咖啡或茶,喺好传统旧式西餐厅套餐组合,共有8款定价$88-$128,卖点喺怀旧铁板,见隔离枱有点,咋咋声香烟四窜,几有旧时西餐厅嘅感觉。仲有一类
,所以,我哋都喺叫上述晚餐,再升级加汤。
仲有一类就喺「二人套餐」,有3个唔同价位($218、$228、$248),除开每人百零蚊,已包餐汤、餐包、沙律、主菜、餐饮,其实都几划算,可选嘅主菜类别亦唔少。
晚市仲有优惠,唔同日子有唔同菜式优惠,不过,就只限散点,可能未必人人用得着。
蘑菇忌廉汤

其实个餐汤算做得不俗,虽然菌味唔浓,但点都叫带有菌香,质感称唔上好细滑,但稀杰度啱啱好,至少唔会打到有粉粒。不过,件法包唔脆就一定要扣分。
蘑菇忌廉汤
芝士焗菠萝鸡粒蛋包红饭 $68

虽然二人套餐秤落最划算,但其主菜嘅选择无啱心水,再者,想一试师傅嘅手艺,小弟觉得品味晚餐中嘅蛋包饭及意大利饭就最能体验到。
个蛋包饭底喺菠萝鸡粒西炒饭,而且有几多菠萝同鸡粒,酸酸甜甜炒得几香,兼且大堆头份量十足,蛋面又加多一层芝士烘焗,自己味道又丰富啲;不过,要挑剔就喺揾唔到半粒红米,因为餐牌明明写住喺红饭,照道理无理由加咗茄酱炒就当红饭
!此外,顶多叫「蛋冚」,因为晌好多日式西餐厅都喺可以做到「蛋包」,完完全全以蛋包住晒啲饭粒,再者,蛋皮实在太厚,收边亦做得「求其」,有啲似食西炒饭加煎蛋
。虽然小弟食嘢唔算好有品味,但都有少少要求。
黑松露深海带子黄金意大利饭 $98

唔知个意大利饭又做成点呢?意大利饭都几「虾」人做,生熟口感唔容易拿捏。
相比起道蛋包饭,个意大利饭却喺做得唔错,饭粒有咬口之余,唔会有种生米嘅感觉,饼内混入粟米粒(黄金),多添一份爽甜感。带子亦唔细粒,爽口软弹,下松露酱一啲都无手软,加入蟹籽就令外观更好睇
,不过,如果松露酱改为跟意大利饭一齐煮唔知效果会唔会好啲?因为饭粒更香之饭,又唔怕好似依家咁抢咗带子少少鲜味。
黑松露深海带子黄金意大利饭
黑松露深海带子黄金意大利饭
清凉仲夏 $38(套餐价+$16)

亲友都喺贪新鲜、喜欢试新嘢之人,所以,本来拣普通茶啡嘅佢,见有啲特饮可以以优惠价转饮,就拣杯「清凉仲夏」,其实佢觉得杯特饮定价本身有啲贵,因为只喺单单橙汁沟咗啲薄荷,不过,优惠价换就不妨一试。
佢话睇见杯嘢都已经有种透心凉嘅感觉,搅匀之后,入口橙香渗出点点凉意,真喺几啱依家天口热嘅天气饮。
清凉仲夏
法式焦糖布甸咖啡 $38(套餐价+$16)

本身意属餐饮惯性要鲜奶咖啡,但小弟都唔执输,见有一款「法式焦糖布甸咖啡」,以前都饮过类似饮品,所以,就都改一改补钱要一杯试试。
不过,我觉得有啲流流哋,皆因唔知啲「法式焦糖布甸」喺指乜嘢,原先预期咖啡内可能有啲焦糖布甸粒,但饮完晒成杯又唔觉有
;你话杯咖啡有焦糖味咩,又似乎唔多似,饮落就只喺似一杯冻嘅鲜奶咖啡而已,认真自作「葱」明。
法式焦糖布甸咖啡
事隔几年再嚟红葱头,虽然菜式上都加入咗啲做法较难嘅菜式,但水准无话有好大嘅提升。所以,环境、服务确喺唔错,只喺食物嘅水平仍停留晌港式西餐嘅水准。