2022-05-11
突然想食泰国菜就同朋友嚟到呢间位于旺角商场The Forest内嘅青花☺️餐厅主打创新泰国菜,店内以绿色植物作为主要装饰,俾人清新舒适嘅感觉,打卡一流呀🌴菜式选择丰富多样,食物份量都几多,好啱一大班人嚟食👨👩👧👦仲有个加分位系店员嘅态度好好✨🔸炭烧猪肉串烧沙嗲 (HK$76)有4大串,猪肉串烧嫩滑有油香,食落唔会觉得好干,再加上炭烧过后香气十足,淋埋沙嗲酱一齐食更加惹味😋🔸惹味拼盘 (大) (HK$168)拼盘有鸡槌、炸鸡圈、鸡枣同泰式鱼饼,份量十足,每款都有泰式风味,加埋泰式辣酱同埋甜酸汁好开胃🤤🔸蓝碟花蟹肉菠萝炒饭 (HK$138)卖相好特别!用咗蝶豆花令饭粒变成蓝色,配料有蟹肉、提子干、肉松、蛋皮、菠萝粒同腰果,口感都几丰富,留意返炒饭味道就比较偏甜,同平时食开嘅唔同㗎🤣🔸笃笃炒卜卜蚬 (HK$128)卜卜蚬都几大只,味道鲜甜而且蒜香味浓,有少少辣,每只蚬都挂满汁,够晒惹味😎🔸炒棷菜 (HK$68)可以拣用马拉盏或者蒜蓉炒,今次就拣咗用马拉盏。椰菜口感带爽脆,加上少少辣味,味道较浓,适合配饭😆🔸杨枝甘露奶盖 (涷) (HK$48)杨枝甘露奶盖有浓郁嘅芒果香气同酸甜嘅葡萄柚,再
🔸炭烧猪肉串烧沙嗲 (HK$76)
🔸惹味拼盘 (大) (HK$168)
🔸蓝碟花蟹肉菠萝炒饭 (HK$138)
🔸笃笃炒卜卜蚬 (HK$128)
🔸炒棷菜 (HK$68)
🔸杨枝甘露奶盖 (涷) (HK$48)
杨枝甘露奶盖有浓郁嘅芒果香气同酸甜嘅葡萄柚,再加上绵密香浓嘅奶盖,开胃又解腻🥭
🔸泰式珍珠奶茶奶盖 (涷) (HK$48)
泰式珍珠奶茶甜度适中,味道浓厚,珍珠都好烟靭,如果奶盖再多啲就更加满足喇