2019-09-03
适逢朋友生日,而又钟情于中菜,机玄巧合之下就比我揾到呢间中餐厅-皇御园虽然位址唔近地铁,但打电话预约时得知有免费泊车优惠去到餐厅入面既装潢都好有古典风格,每枱都有个装饰品服务员的反应亦好迅速,入座后好快就上茶水及给予菜单茶的选择都好多样法, 特别系有菊花茶同荔枝茶, 两种都系清香而食物方面我地拣左5样野,分别系1) 紫砂壶珍珠贝海底椰花胶炖鳄鱼肉第一次喝汤的方式好似喝茶咁, 整个汤好足料, 平时我唔钟意食汤渣, 但今次呢个既汤渣所有材料煲得刚刚好, 猪肉同鳄鱼肉都好嫩口2) 鱼子酱香煎芋丝夹呢个有我至爱既芋头加上鱼子酱的咸味好夹3) 酥皮松露焗鲍鱼个酥皮食完都好饱肚, 而鲍鱼煮得刚刚好吸晒松露的香气4) 喜马拉雅山岩盐香烧鸡半只烧鸡的皮烧得好脆, 加埋岩盐令到成个味道更加丰富5) 云腿海味手工拉面呢个手工拉面的面好有咬口, 而面汁好有金华火腿既味道, 有D似中式既意大利面咁既感觉两个人食完都觉得好满足,而且价钱连埋加一茶介都系一千多,即系每人5百多
虽然位址唔近地铁,但打电话预约时得知有免费泊车优惠
去到餐厅入面既装潢都好有古典风格,每枱都有个装饰品
服务员的反应亦好迅速,入座后好快就上茶水及给予菜单
而食物方面我地拣左5样野,分别系
1) 紫砂壶珍珠贝海底椰花胶炖鳄鱼肉
2) 鱼子酱香煎芋丝夹
呢个有我至爱既芋头加上鱼子酱的咸味好夹
3) 酥皮松露焗鲍鱼
个酥皮食完都好饱肚, 而鲍鱼煮得刚刚好吸晒松露的香气
4) 喜马拉雅山岩盐香烧鸡半只
烧鸡的皮烧得好脆, 加埋岩盐令到成个味道更加丰富
5) 云腿海味手工拉面