2016-01-20 1072 浏览
今日见系湾仔收工,就约我最爱既琳琳一齐食晚饭~今日心血来潮好想食生蚝,行下行下见到”OYSTER HOUSE”,我同琳琳都未食过,就入去试下啦~我地入去时已经7点几,等左一阵就有位! 餐厅唔算大,但系就好有情调~我地首先order左个”Seafood Platter”,呢个Seafood Platter有熟虾﹑带子﹑鲍鱼﹑海胆﹑3款来自不同地方既蚝。(我地食食下觉得太正就嗌左侍应哥哥黎逐只生蚝问XD)平日我食开既都系澳洲蚝,法国蚝之类,今次呢3款反而比较少食,3款蚝来自美国﹑南非﹑西班牙架!我最钟意就系西班牙蚝,每只款都长过我d手指,super大只XD,初初食时,你会觉得蚝味偏咸,而且带点咸咸又新鲜既海水味,生蚝肥美爽脆,一啖咬落去已经会自己吞入口咁,佢最特别既系食完成只蚝,仲会有阵蚝味充满左系口入面,你会觉得有鲜甜味出现,之后既咸味都已经消失得无影无踪,而且肥度高,肉质好,!!!!跟住就上琳琳既最爱: Blue Mussels White Wine Sauce!!!!D汁充满白酒味,味道好浓,白酒唔止系个调味,仲系一个提鲜既配料,食呢个青口唔单止食到强烈白酒味,仲可以食到青口既本身既
Seafood Platter
跟住就上琳琳既最爱: Blue Mussels White Wine Sauce!!!!D汁充满白酒味,味道好浓,白酒唔止系个调味,仲系一个提鲜既配料,食呢个青口唔单止食到强烈白酒味,仲可以食到青口既本身既鲜味。平日出去揾食时食到D青口有好多一系有沙一系有壳一系痴牙,但呢个好Creamy,十分肥美,壳易开,连少少痴牙都无,白酒既味道平均落系每只青口上面,鲜甜中带d酒香,配搭简直一绝。而最特别我觉得系「蒜茸」,呢个菜有好香蒜茸味,起左个调味既功能,但又无抢到白酒同青口本身既味道!真系美味可口呀!
Blue Mussels White Wine Sauce
食左两个海鲜,我同琳琳都未饱,见到隔离枱个扒几靓,我地又叫左个扒: Angus Ribeye,2个人食就叫左300gm试下先。琳琳本身最中意食顶级肥美既和牛,成日赞日本D牛天上有地下无,但我就反而中意安格斯牛扒。呢块Angus Ribeye肉厚厚的,一切开就见到D肉汁,少少血水流晒出黎,一放入口简直入口即融! Angus Ribeye一定无加嫩肉粉,有D部份咬落去都会觉得有少少”un”,但我觉得咁先系天然,无添加,可以将块扒本身既肉质带到出黎。无得顶呀!最后我慢慢将块Ribeye切成一粒粒食,细细地一粒好似爆酱牛丸咁,呢个一口牛包含整粒牛肉系嘴入面爆酱,成个口都系劲香既牛肉味,真系超正!总括黎讲就系肉质强而肥,有口感有享受!
Angus Ribeye
2015-12-16