1K
旧时天文台道都几清静,记忆所及好多年前有间拉面店同上海食店算比较出名,但几年前中段写字楼落成,连带开左唔少食肆,人流畅旺,感觉热闹好多。一直都听过好多次呢间酒锅,好评甚多,连国内嘅朋友听讲过,亦都知道唔系走平价路线,一直未有机会试。呢轮见到有唔少人介绍佢地嘅套餐,终于同男朋友黎一试。酒锅位于大厦二楼,店面装潢别致,以红色为主调走中国风,仲有两个游客喺门外自拍打卡 (笑)。有别于一般火锅店,灯光较暗,营造类似酒窖感觉,连店员嘅制服都几有型。店内座位不少,有大枱有卡座,方便朋友倾计,座位空间感足。最特别系设有露台,有几张高枱高櫈,吸烟嘅朋友当然系唔洗行上行落,同朋友饮酒吹水亦得,环境写意。平日晚上客人甚多,如果想食不妨预早订位。餐牌选择丰富,单系汤底都有接近20款,定价 $68-368,普通啲嘅有芫茜皮蛋锅、浓汤猪骨锅,另有药膳花胶鸡、清酒花甲椰子鸡锅;而最特别就系供应「多格锅」,一锅有四、五款汤底嘅【酒火入锅】、【扬名四海】等。配料选择多样,猪、牛、羊、鸡、海鲜刺身、小笼包、自家制饺、丸类、粉面、蔬菜等,斋睇餐牌价目,其实又比想像中容易接受。只系海鲜、牛肉类价格较高。另有数款小炒、小食供

配料选择多样,猪、牛、羊、鸡、海鲜刺身、小笼包、自家制饺、丸类、粉面、蔬菜等,斋睇餐牌价目,其实又比想像中容易接受。只系海鲜、牛肉类价格较高。另有数款小炒、小食供应,唔饮酒嘅话只有汽水、果汁、洛神花茶、竹蔗水等。

火锅套餐有3款,按人头收费,定价 $328-$598,包刺身、锅底、两款肉类、海鲜同其他火锅配料。如果人多,其实散叫都冇乜所谓,除开人均消费差唔多,但点菜自由啲;但如果好似我地人少少,又咩都想试到,我谂要点套餐。

酱料 $22/位
酱料款式多,连豉油壶都好可爱。
以往打边炉我地都系劲落酱嘅类型,因为今次套餐中嘅四格锅都好入味
好少可可以完全唔沾豉油辣椒丝。
酱料

入座正值"happy hour"时段,睇中嘅系【酒锅三十道丰味 欢乐时光套餐】供应时间系周一至周日 6pm-8:30pm并离座,按人头收费,每位$328 (2位起),包汤底、小食、海鲜、肉类、丸类、蔬菜、乌冬等,份量大方。不过并唔包括饮品,可散点或加$40任饮红白酒、啤酒、汽水 或 加$60任饮埋清酒

小食拼盘:
送上锅底后,先上枱嘅系小食拼盘,等火锅滚起可以先享用,炸物佐酒一流

虾胶油炸鬼、紫苏虾饼、炭烧猪颈肉、炸鸡,基本上热辣辣,炸粉唔会好厚,表面香脆,其中油炸鬼仲带微微松露香,虾肉弹牙;紫苏虾饼做法特别,食落有紫苏叶香但不呛。
小食拼盘

四国丰味:
我比较期待呢个四国锅底,一锅有齐四川麻辣、椰子鸡、肉骨茶、青咖喱,人多或者有选择困难症适合选多格汤底,有辣有唔辣,满足不同口味需要。汤底系令我全晚觉得比较有惊喜
因为汤底里面都备有配料,麻辣锅中有豆卜、猪皮,非常入味,而嗜辣嘅我,平时因为要迁就男朋友口味,打边炉冇得拣辣锅,当晚则大满足,乜都放哂入麻辣锅中;椰子鸡中有鸡件,椰香十足;肉骨茶锅都真材实料,猪肉忟得嫩腍,加有红枣及药材;青咖喱锅,乍眼一睇以为系冬荫公,里面有唔少青口、虾、蚬,虽然虾肉唔算好新鲜,但整体非常有诚意

四国丰味汤底

肉骨茶锅

青咖喱锅

海虾、蕃薯蚬:
海虾上枱时仲系生猛郁郁下的,食落亦系预期之中爽口弹牙
蚬肉唔算好饱满,不过干净冇沙。
海虾、蕃薯蚬

海虾、蕃薯蚬

蕃薯蚬

顶级美国安格斯牛颈脊、日本黑毛猪腩肉:
以套餐黎计,牛颈脊、猪腩肉嘅质素都唔错,份量都算多。牛肉肪肪唔多,牛味唔重大概系因为我都选择放入麻辣锅,哈哈

猪腩肉都唔会肥淋淋,食落爽脆

顶级美国安格斯牛颈脊、日本黑毛猪腩肉

鲜虾水饺、菠菜皮韭菜饺、洋葱猪肉蛋饺:
店家自家制饺,个人认为性价比唔高,饺属于较细粒,鲜虾饺中以木耳同肉碎为主。
当中蛋饺少见,蛋皮厚馅少,味道冇乜特别。
鲜虾水饺、菠菜皮韭菜饺、洋葱猪肉蛋饺

芝士手打虾丸、手打墨鱼丸、酒锅黑啤熊:
丸类细细粒,口感唔粉,食落弹牙,以墨鱼丸较真材实料,虾丸中规中矩。
酒锅黑熊造型可爱
渌熟左后眼耳口鼻都唔见哂 (笑),其实都系墨鱼胶打成。
芝士手打虾丸、手打墨鱼丸、酒锅黑啤熊

稻庭乌冬:
本来想留待最尾试下麻辣乌冬,可惜肚仔唔争气,食唔哂呀

稻庭乌冬

酒锅黑啤熊

黑椒牛筋丸、台湾香菇贡丸、脆皮芝士肠:
正常打火锅食材,冇乜好讲,不过以套餐黎计,试到嘅款式都非常多!
黑椒牛筋丸、台湾香菇贡丸、脆皮芝士肠

即炸手工响铃卷:
响铃卷颇有惊喜,原来里面加有紫菜,吸收汤底精华

蒜蓉炸鲜鱼皮:
炸鱼皮香脆,份量不少,蒜蓉味经汤底洗礼唔太明显,斋食先会食到。
蒜蓉炸鲜鱼皮

杂菌拼盘:
杂菌拼盘

蔬菜拼盘:
有南瓜、蕃茄仔、油麦菜、椰菜、兰花等,款式丰富。
蔬菜拼盘

洛神花茶 $26

竹蔗茅根 $26
套餐唔包饮品,我地俩人又未至于需要任饮汽水,所以单点左两杯饮品,以灯泡形樽盛载,颜色鲜艳几吸睛,饮落亦都唔会好甜。
但份量太少,一上枱就已经只有半樽,几啖饮哂而且唔够冻,性价比较低,建议加钱任饮汽水算
稻庭乌冬
洛神花茶、竹蔗茅根

总括而言,【欢乐时光套餐】连埋加一饮品酱油人均 $350,但胜在款式多,份量大方,质素不俗,而且我最欣赏四款汤底,真材实料几有诚意,四格都好入味,我好少可可以完全唔沾豉油辣椒丝
环境舒适,服务可以,难怪咁多人赞好。有机会拉埋朋友多几个人再试下其他锅底同海鲜!(见到其他食评中嘅龙虾太吸引!)
2017-07-25
小食拼盘