2015-09-22 517 浏览
系旺角行街,相信唔少食店都食过sin,二人世界唔想俾人打扰?唔想同人迫?我地就简左呢间Amico 1890。餐厅名Amico 正正是意大利文「朋友」的意思。餐厅老板话用呢个名系希望食客和他的朋友都能在温馨惬意既环境中,享用大厨悉心炮制准备既美食!门口旁边用左即影即有相整左个心形。唔知下次再去既时候仲见唔见到呢?一开门就见到张长Bar枱,有个型女调酒师系到调酒同埋一位靓靓大眼女侍应招呼我地。虽然一入去俾你既感觉门口细细咁(可能系黑色配色装饰同暗暗既灯光关系),但系长而深既店舖都应该都可以容纳到三十人。另外仲有上层ga~~不过我去既时候上层已经全层满座,仲有一众人既声音相信上面开紧party la~~~靓靓店员解释话上面既都系大长台,专比一大班人用既。以Amico 1890既装修同风格,绝对系啱sin静静地,舒舒服服坐系到用餐既餐厅。我地最后坐左二人位,系则边既墙身有一幅画,内文同食有关。餐牌有三款,套餐,散叫/野饮,同埋酒精类饮品。由于我地两个人行左成日街都好肚饿,又见到餐牌上面既野食非常吸引。所以决定叫一个套餐再加另外散叫。先介绍一下套餐第一个上既系是日餐汤同意大利风干火腿沙律汤入面充

先介绍一下套餐
第一个上既系是日餐汤同意大利风干火腿沙律
南瓜汤
汤入面充满左南瓜肉,汤味香浓,仲带有小小奶香。
意大利风干火腿沙律
沙律菜新鲜,火腿薄薄一片份量刚好,另配有黑醋,小小酸够晒醒胃。
黑松露卡邦尼意大利粉
听讲佢地既面条系每天即日自家制,果然食入口非常烟韧有口感。而且卡邦尼汁沾满左每条意粉,再用上多种成份精心调配,显得味道非常浓滑,一食再食!意粉配上极精致豪华黑钻石黑松露,大大提升菜式质素!
雪糕窝夫
呢个窝夫非同小可,因为佢系即叫即做,烤得非常松脆,一d都无过火,食入口既时候卜卜脆。系上面再放上一个乳酪雪糕球,一冻一热一软一脆,口感爆灯。介绍完套餐,就到散叫食物。
日本带子刺身沙律
带子大大只好厚肉,菜是新鲜的,没有出水情况。
炸鱼薯条
一个普通名字既菜式,但系佢地做得非常出色。上菜时炸鱼既香气已经迎面而来。鱼肉香滑细味,没有炸到过火,外脆内软,每一块炸鱼都好均匀。薯条大大条,每一条都炸到金黄色,而且带有芝士味到。
美国安格斯肉眼扒
足八安士重量级牛扒配上薯条及伴菜。我地叫左七成熟,整块肉眼肉色均匀,肉质嫩滑,油花分布均匀,不肥不腻。手工煮得不错,肉汁锁紧于肉内,上枱香气四溢。
美国安格斯肉眼扒
切开品尝既时候,能感受到肉质、肉汁及油香的滋味。
黑松露卡邦尼意大利粉
雪糕窝夫