2023-10-18
$26 Croissant reheat后,表面好松脆,内里soft,唔香,冇乜牛油味,不过不失,普通左d$42 Daily Special - Apple Tart 味道偏酸甜的苹果切成薄片铺在表面,中间的软心杏仁内馅,挞底烤至脆身,一啲都唔腻,相反地两者互相中和咗,整体感觉系偏向软身的$98 Brie, ham, apple, raspberry jam on sourdough 先讲个sourdough,好烟un但唔会难咬口,只系用简单材料ham和apple,出奇地同raspberry jam好夹,口感非常丰富,有咸、甜、酸三个层次,加埋核桃作为点缀,好似甜品嘅咸点。当正餐咁食刚刚好,有饱腹感,我会去呢间面包买sour dough番屋企,撘配自己钟意嘅材料,要系香港揾到一间好食又可以买番屋企嘅sourdough 面包舖真系唔易,除咗出名嘅欧式面包舖之外,真系少至有少。Levina出品的sourdough不论50% 或 100% 全麦和裸麦,系酸味、moist、烟韧程度都很合我心意,仲有淡淡嘅面包麦味🤤 仲有好多市面上少见嘅欧式面包例如Prestrel、Dannish、Ciaba
$26 Croissant
我会去呢间面包买sour dough番屋企,撘配自己钟意嘅材料,要系香港揾到一间好食又可以买番屋企嘅sourdough 面包舖真系唔易,除咗出名嘅欧式面包舖之外,真系少至有少。Levina出品的sourdough不论50% 或 100% 全麦和裸麦,系酸味、moist、烟韧程度都很合我心意,仲有淡淡嘅面包麦味🤤 仲有好多市面上少见嘅欧式面包例如Prestrel、Dannish、Ciabatta、brioche等等都建议大家经过都买泥试下啦!