2019-06-06
之前喺日本食过浜烧海鲜后一直念念不忘,特登喺香港揾下有冇熟悉嘅味道。见到呢间渔获浜烧有咁多好评一于试试佢。虽然餐厅主打浜烧,但经理落力推介菜单上嘅其他种类,所以当晚除左浜烧以外我地仲叫左前菜、烧物、甜品等等。冲绳风沙律 $138好大份好足料,除左常见嘅海葡萄、苦瓜、蕃茄仔、沙律菜等,仲加入左切条嘅鱼生,配埋酸酸甜甜嘅酱汁,食落清新,口感亦非常丰富。刺身盛合(5款) $428鱼生够厚身,口感丰腴鲜美;海胆鲜甜,可以配埋紫菜黎食,不过个人偏好就单独食海胆,最原汁原味;牡丹虾好大只,爽滑弹牙。烧喜之次 $880难得见到有喜之次,虽然贵左少少,但都叫黎试下,因为比较唔常见。酱汁偏甜,系日式烧汁嘅味道,条鱼好大条,成身都俾酱汁覆盖住,翻开里面先见到雪白嘅鱼肉,配稍甜嘅烧汁食好惹味。终于黎到我最期待嘅浜烧环节,店员会埋枱帮你烧,期间会加清酒同高汤,一边烧D香味一边传出。时令活蚝 $136/2只超。级。大。只!店员会问你想要生D定熟D,我地要求唔好烧得咁熟,入口保留左部分生蚝嘅顺滑口感,但味道就多左一重烧烤过嘅香味,非常满足。白贝 $108/4只上碟时店员会帮你剪走一边壳,等你容易D食,好贴心。D白
冲绳风沙律 $138
刺身盛合(5款) $428
烧喜之次 $880
时令活蚝 $136/2只
白贝 $108/4只
上碟时店员会帮你剪走一边壳,等你容易D食,好贴心。D白贝嘅肉都几大粒,味道清甜,由于落左清酒同高汤,味道好似清酒煮蚬咁,但用烧嘅方法就令到佢更加入味。
椰子雪糕 $58
最后叫埋个椰子雪糕,用左个迷你版嘅椰子壳去装,好特别,每一啖雪糕都有好浓郁嘅椰子味,似食紧椰子肉不过系绵密嘅雪糕质地。